Суспільне мовлення

Суд оголосив вирок львів’янину, який намагався викрасти прах агента НКВС Кузнєцова

Личаківський районний суд Львова оголосив вирок чоловікові, який у липні 2023 року намагався викрасти прах радянського розвідника та агента НКВС Миколи Кузнєцова на Пагорбі Слави. Львів’янин сплатить 17 тисяч гривень штрафу.

Про це першим повідомило видання Zaxid.net.

За даними Єдиного реєстру судових рішень, випадок трапився 23 липня близько 22:00 на території меморіального комплексу “Пагорб Слави”. Тоді львів’янин за допомогою двох домкратів пошкодив надгробну плиту радянського розвідника та намагався викрасти його прах. Ця спроба виявилася невдалою. Чоловікові завадила охорона. За словами директора ЛКП “Музей “Личаківський цвинтар” Олександра Дмитріва, низ поховання, що під плитою, залитий бетоном, тож залишився неушкодженим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У судовому засіданні львів’янин повністю визнав свою провину та попросив його суворо не карати. Про те, чому він вирішив викрасти прах, у вироку суду не вказують. За наругу над могилою чоловікові призначили покарання — 17 тисяч гривень штрафу. Вирок набуде чинності через 30 днів з моменту оголошення, якщо протягом цього часу не надійде апеляційна скарга.

Що відомо про Кузнєцова

  • Микола Кузнєцов — розвідник і диверсант Червоної армії. У роки війни опинився в німецькому тилу в районі міста Рівне. З документами на ім’я оберлейтенанта Пауля Зіберта і знанням німецької він проник до кола німецьких офіцерів.
  • Він особисто вбив декількох вищих офіцерів та високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації нацистської Німеччини. Від 1944 року — Герой Радянського Союзу посмертно.
  • Щодо перепоховання Миколи Кузнєцова до міської влади звернулася племінниця розвідника. Жінка просила ексгумувати прах чоловіка з Пагорбу слави, щоб поховати його в Єкатеринбурзі.
  • У жовтні 2021 року виконавчий комітет Львівської міської ради одноголосно відхилив рішення Верховного Суду України щодо передачі останків агента НКВС до Росії.
  • Мер Львова Андрій Садовий заявив тоді: “Я вважаю, що поки громадяни нашої держави не повернуться на рідну землю, ми не маємо морального права приймати будь-які рішення, які нас хтось хоче спонукати прийняти. Це є наша принципова позиція”.
  • У вересні Касаційний адмінсуд Верховного суду зобов’язав мерію Львова дозволити перепоховання останків Миколи Кузнєцова з Пагорбу Слави у Львові на Широкореченському військово-меморіальному комплексі у Єкатеринбурзі. Відтоді жодних дій так і не здійснили.


Джерело: Суспільне мовлення України