Суспільне мовлення

У ПП “Гребенне” польські митники знайшли в пенсіонерки золоті монети на понад 12 мільйонів гривень

У пункті пропуску “Рава-Руська-Гребенне”, що на кордоні з Україною, польські митники знайшли у пенсіонерки 670 золотих монет. Більшість з них була виготовлена в XIX-XX століттях. Монети жінка нібито купила у Львові.

Як повідомили у пресслужбі податкової адміністрації в Любліні, працівники митниці зупинили для перевірки легковик, який прямував з Рави-Руської на Львівщині до Польщі. Попри те, що автомобіль вже обстежили українські колеги, польським митникам вдалось знайти під верхнім одягом 68-річної пасажирки 670 золотих монет. За словами жінки, їх вона придбала у подруги в Львові.

Правоохоронці відкрили проти жінки кримінальне провадження та призначили нумізматичну експертизу, щоб встановити історичну та матеріальну цінність грошей.

“Усі монети були виготовлені із золота і їхня вартість становила майже 1,5 млн злотих (за курсом НБУ — понад 12 мільйонів 600 тисяч гривень — ред.) Більшість монет були виготовлені в ХІХ-ХХ століттях. Найстаріша монета 1817 року — 20 франків із зображенням короля Людовика XVIII”, — йдеться у повідомленні.

Монети вилучили жінки, яка їхала з України. Фото: Izba Administracji Skarbowej w Lublinie

Крім того, серед них знайшли угорські, французькі, бельгійські, швейцарські, австрійські та британські монети. За даними експертів, вага чистого золота в них — понад 5 кг.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Жінка визнала свою провину. Пенсіонерка сплатила 50 тисяч злотих (понад 420 тисяч гривень, — ред.) штрафу та покрила судові витрати. Після цього їй повернули монети.


Джерело: Суспільне мовлення України