Україна і світ

Палестину визнали незалежною державою: які країни визнали

Норвегія, Ірландія та Іспанія заявили, що вони визнають Палестину незалежною державою. У відповідь на цю заяву Ізраїль негайно відкликав своїх послів з Норвегії та Ірландії.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

Три країни визнали Палестину як державу

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що “не може бути миру на Близькому Сході, якщо не буде визнання”. Він додав, що Осло офіційно визнає Палестину, як незалежну державу з 28 травня.

Зараз дивляться

— Визнаючи палестинську державу, Норвегія підтримує арабський мирний план, – сказав він.

Протягом останніх тижнів кілька країн ЄС заявили, що мають намір визнати Палестину, аргументуючи це тим, що рішення про дві держави є необхідним для встановлення тривалого миру в регіоні.

AP вказує на те, що це рішення може дати поштовх для визнання палестинської держави іншими країнами ЄС і може призвести до подальших кроків в Організації Об’єднаних Націй, що поглибить ізоляцію Ізраїлю.

Також у середу прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс заявив, що цей крок, скоординований з Іспанією і Норвегією, є “історичним і важливим днем для Ірландії і для Палестини”. Він сказав, що він має на меті сприяти вирішенню ізраїльсько-палестинського конфлікту на основі принципу двох держав.

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що його країна також визнає палестинську державу з 28 травня.

Скільки країн визнали Палестину

З 1988 року 139 з 193 країн-членів ООН визнали Палестинську державу.

Серед країн G20 дев’ять визнали незалежність Палестини, зокрема Саудівська Аравія, Туреччина, Аргентина, Бразилія, Індонезія, Китай.

Палестина не має статусу повноправного члена ООН, оскільки не визнана двома державами-постійними членами Ради Безпеки ООН США та Великою Британією, а також більшістю країн Євросоюзу, Японією та деякими іншими державами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-22 11:57:58