Україна і світ

Жмут волосся роз’їдав шлунок: 9-річну британку із синдрому Рапунцель ледь врятували


У лікарні університету Норвіч у Норфолку фактично врятували життя 9-річній дівчинці, яку привезли самі батьки, оскільки не дочекалися швидкої, бо дитина страшно кричала від болю в животі.

Батько боявся, що у їхньої донечки Софійки апендицит. Але все виявилося набагато страшніше.

З 18 місяців висмикувала і їла власне волоссячко

Після чотиригодинної операції хірурги видалили з живота дитини кулю волосся розміром з футбольний м’яч, яка роз’їла її шлунок, утворивши дірку, через яку вміст шлунка витікав у черевну порожнину.

Виявилося, що у дівчинки синдромом Рапунцель – надзвичайно рідкісне захворювання, коли волосся, з’їдене людиною, заплутується у клубок і затримується у шлунку, спричиняючи пошкодження слизової і стінок.

Згодом мама Софійки розказала, що донька почала висмикувати власне волосся та жувати його, коли їй було 18 місяців. Це, начебто, допомагало їй заснути.

Мама помітила це і намагалася відучити дитину від цієї звички, навіть була впевнена, що це вдалося. Проте, на той час дівчинка висмикала майже половину волосся зі своєї голови.

Такі ексцеси згодом повторювалися, коли дитина хворіла чи переживала стрес.

– За шість тижнів до операції ми відвезли її до лікарів із болем у шлунку, і вони сказали, що це через її дієту, не надто обстежуючи дитину, – розповідає мама.

Біль у дитини був нестерпним

Незадовго до Різдва 2023 року Софія прокинулася в сльозах, сказавши, що у неї страшенно болить живіт і вона помирає. Батько сказав, що жодного разу в житті не чув, щоб його донечка так кричала.

Після операції з перфорації шлунка, яка тривала чотири з половиною години, Софія провела 10 днів у лікарні. Зараз вона цілком одужала.

Мама дитини зауважує, що про синдром Рапунцель інформації небагато, батьки не знають про цю хворобу, а висмикування волосся дитиною здається їм просто поганою звичкою, проте, зовсім не шкідливою.

– Нам просто пощастило. Якби ми вчасно не відвезли Софію до лікарні, у неї був би сепсис, і тоді, хтозна, що могло б статися, – наголошує мама дівчинки.

Що таке сидром Рапунцель і його симптоми

Синдром Рапунцель названий на честь казкової героїні, яка була відома своїм довгим волоссям.

Це стан, який виникає внаслідок проковтування волосся. Тоді велика волосяна куля, яку також називають трихобезоаром, затримується в шлунку і руйнує його.

Основні симптоми синдрому Рапунцель включають:

  • біль у животі;
  • нудоту та блювоту;
  • здуття;
  • запор або діарею;
  • знижений апетит;
  • втрату ваги.

Ця хвороба вважається надзвичайно рідкісною,  хоча точно невідомо, скільки людей на неї страждають.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Синдром Рапунцель може бути смертельним.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 12:38:09