Україна і світ

Вірус Марбург: симптоми, причини і лікування


Пандемія коронавірусу навчила світ важливому уроку: віруси здатні суттєво змінювати життя. Сьогодні небезпеку несе вірус Марбург, від якого наразі не існує специфічного лікування або вакцини.

Детальніше про симптоми, де і як він з’явився та чи варто очувати епідемії через вірус Марбург – на Фактах ICTV.

Вірус Марбург: що це

Марбург — це  небезпечний філовірус, який поширюється не так швидко, як Covid-19, але може викликати спалахи та призводити до смерті.

Станом на 29 вересня 2024 року, Міністерство охорони здоров’я Руанди підтвердило 26 випадків захворювання, внаслідок яких вже померло десятеро людей. Понад 70% з них — медики.

Зараз вірус зарєєстровано у Німеччині, постраждалий — студент-інтерн, що контактактував з інфікованими в Африці.

А перший спалах вірусу стався в 1967 році в Марбурзі та Франкфурті (Німеччина) та Белграді (Сербія).

Це було пов’язано з лабораторними дослідженнями, в яких використовували африканських зелених мавп, імпортованих з Уганди.

Згодом було зафіксовано кілька спалахів у різних країнах Африки, зокрема в Анголі, Уганді та Демократичній Республіці Конго.

У 2008 році хворобу виявили у мандрівників, які відвідали печеру, населену колоніями кажанів Rousettus в Уганді.

Симптоми вірусу Марбург

Інкубаційний період вірусу Марбург триває від двох до 21 дня. Хвороба проявляється раптово з наступними симптомами:

  • висока температура;
  • сильний головний біль;
  • лихоманка;
  • діарея;
  • нудота і блювота.

Протягом тижня можуть з’явитися геморагічні прояви — кровотечі з носа чи ясен, а також кров у сечі або калі.  Смерть зазвичай настає через вісім-девять днів після появи перших симптомів.

Вірус Марбург передається через забруднені поверхні та матеріали, кров та рідини організму, а також тісний контакт з інфікованими пацієнтами або тваринами, зокрема кажанами Rousettus.

Як захиститися

Наразі не існує специфічного лікування або вакцини проти вірусу Марбург, поки що препарати перебувають на стадії розробки.

Хворим рекомендують симптоматичну терапію — приймати знеболювальні, жарознижувальні засоби, ліки для полегшення кашлю або нежитю та пити достатню кількість води, аби запобігти зневоднення організму.

Крім того, важливо уникати контактів з інфікованими особами та дотримуватися правил безпеки і гігієни.

Світова спільноста і ВООЗ контролюють ситуацію, проводячи моніторинг та допомагаючи країнам з високим ступем ризику Марбургської лихоманки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джелело: ВООЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 13:03:14