Україна і світ

Волинська трагедія: Інститут нацпамʼяті просить 1 млн грн на пошукові роботи

Фото: УНІАН

Очільник Українського Інституту національної пам’яті Антон Дробович закликав Кабмін виділити хоча б 1 млн гривень на програму з пошукових робіт, зокрема й за зверненнями польських громадян.

Про це він сказав в ефірі національного телемарафону Єдині новини.

Ексгумація жертв Волинської трагедії: інститут нацпамʼяті просить фінансування

– Я попросив уряд на окрему програму виділити хоча б 1 млн гривень. На те, щоб у нас була окрема програма з пошукових робіт, зокрема, якщо будуть польські громадяни звертатися, то ми будемо намагатися їм допомогти, – сказав він.

Дробович розповів, що пошукові роботи проводитимуться за зверненнями польських громадян, які вже отримував Інститут національної пам’яті.

– Окрема громадянка Польщі звернулася, у неї сімейна історія, вона детально виклала опис цієї історії, на жаль, не було геолокації і офіційних даних… Якщо вона надасть більше інформації, то ми уже запланували певні роботи на 2025 рік, — зазначив очільник Інституту нацпамʼяті.

Він зазначив, що при цьому останнє офіційне звернення польської сторони з питань ексгумації було надіслано до Мінкульту ще 2019 року глави Інституту національної пам’яті Польщі Ярослава Шарека.

– Роками вже польська сторона не може запустити ні робочі групи, ні міжвідомчі комісії. Ну і от, мабуть, польські громадяни у такому відчаї звертаються напряму до нас і хоча, власне, є міжвідомчі міжнародні механізми, які мали б це робити, але в винятковому випадку ми допоможемо, — додав Дробович.

За його словами у Польщі досі не було відновлено таблиці з іменами українських жертв в місцях пам’яті, зруйновані внаслідок актів вандалізму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Антон Дробович додав, що усі акти вандалізму, які були скоєні на території України були розслідувані, винні – покарані, а місця — відновлені.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 13:29:25