Україна і світ

Штучний інтелект у майбутньому зможе замінити лише 5% робочих місць – економіст

Фото: Pixabay

Професор Массачусетського технологічного інституту Дарон Аджемоглу вважає, що ажіотаж довкола штучного інтелекту (ШІ) мало себе виправдає. За підрахунками економіста, ШІ зможе перейняти на себе лише 5% усіх робочих місць.

Це хороша новина для працівників, але погана для компаній, які вкладають мільярди в цю технологію, сподіваючись, що вона призведе до різкого зростання продуктивності.

Ризики від впровадження ШІ

За словами Аджемоглу, багато грошей буде витрачено даремно на ШІ – економічну революцію з цих 5% навряд чи можна буде зробити. Оптимісти ж стверджують, що ШІ дозволить компаніям автоматизувати значну частину робочих завдань і стане початком нової ері медичних і наукових проривів.

Генеральний директор технологічної компанії Nvidia Дженсен Хуанг прогнозує, що попит на технології штучного інтелекту з боку компаній та урядів вимагатиме витрат на обладнання центрів обробки даних в розмірі 1 трлн доларів. Інвестиції в штучний інтелект вже призвели до зростання витрат компаній таких як Microsoft і Amazon.

Аджемоглу бачить три варіанти розвитку подій у сфері розвитку штучного інтелекту на найближчі роки.

Перший – повільний спад ажіотажу та інвестицій у використання ШІ. За другим сценарієм, ажіотаж довкола штучного інтелекту зростатиме ще близько року, що призведе до обвалу акцій технологічних компаній. А це призведе до того, що інвестори, керівники компаній та студенти розчаруються в ШІ.

Третій – і найстрашніший – сценарій полягає в тому, що манія залишається неконтрольованою роками, змушуючи компанії звільняти людей і вкладати сотні мільярдів доларів у ШІ, не розуміючи, що вони збираються з ним робити потім, коли технологія себе не виправдає і доведеться знову наймати людей на роботу.

За словами Дарона Аджемоглу, зараз компанії дуже бояться пропустити бум штучного інтелекту, а тому ажіотаж навряд чи сповільниться найближчим часом.

Показники другого кварталу 2024 року показують, що лише чотири компанії – Microsoft, Alphabet, Amazon і Meta Platforms – інвестували понад 50 млрд доларів у свої капітальні витрати, де значна частка коштів була спрямована на ШІ.

Дарон Аджемоглу наголошує, що такі сервіси як от чат-бот ChatGPT від OpenAI дійсно вражають, проте у нього є проблеми із надійністю і йому бракує людської мудрості або суджень. І навряд чи люди найближчим часом такими якостями зможуть наділити ШІ. Крім того, ШІ не зможе автоматизувати фізичну роботу, таку як будівництво або прибирання приміщень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше повідомлялося, що Ілон Маск пригрозив забороною на гаджети Apple у компаніях Tesla, SpaceX та інших корпораціях через впровадження чат-бота ChatGPT у низку пристроїв.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 12:57:03