Суспільне мовлення

“Зараз треба захищати свою країну”. У Львівському військовому ліцеї імені Героїв Крут навчаються трійнята з Вінниччини

У Львівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут навчаються троє братів – трійнята Богдан, Роман та Павло Петьки родом із Вінничини. Вони вступили до військового ліцею ще до повномасштабного вторгнення. Зараз брати навчаються у випускному класі і планують стати військовослужбовцями. Та вже обрали, куди подаватимуть документи.

Як обирали майбутній фах, хлопці розповіли Суспільному.

Богдан, Роман та Павло Петьки — 17-річні трійнята-ліцеїсти із Вінниччини. Спершу брати разом вчились у школі, опісля — вступили до ліцею імені Героїв Крут, оскільки він має посилену військово-фізичну підготовку.

“Нас тато підштовхнув, щоб ми сюди вступили. Ми спочатку ну так думали – 50 на 50, а потім приїхали на день відкритих дверей, нам тут сподобалось і так вирішили сюди вступити. Ми надалі збираємось йти у військовий, тому для нас це краще”, — розповідає Роман Петько.

Роман — найстарший з братів. Між народженнями трьох хлопців пройшло близько двох хвилин.

“Я – найстарший, найперший народився, відповідне в мене знання — молодший сержант. Я — командир відділення, відповідаю за 10 чоловік”, — каже юнак.

Кадрових військових у родині немає, зазначає середній брат Богдан. Трійнята вступили до ліцею ще до початку повномасштабного вторгнення. Та після вступу рішення стати військовим не змінив би, каже, ані він, ані брати.

“Мене не лякало те, що 24 лютого почалася повномасштабна війна. Я вирішив із самого дитинства, що я хочу захищати Батьківщину. Якщо комусь із нас стало важко – можемо підійти, підказати, як з якоїсь ситуації вийти, як краще зробити”, — говорить Богдан Петько.

Брати Петьки на тренуванні. Суспільне Львів

Павло – наймолодший з братів розповідає, послаблень через те, що саме він формально молодший, немає. Тренуються та навчаються із однаковим навантаженням. Каже, навчання відбувається за стандартами “натівських” країн.

“Ближче як до НАТО, в нас є кабінет “натівський”, англійської мови, там є алфавіт “натівський”, зараз домедична допомога, її вчимо більше за книжками НАТО”, — зазначає ліцеїст.

Брати Петьки на спортивному майданчику

Брати Петьки на спортивному майданчику. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

Викладачі та керівники ліцею навчились розрізняти хлопців, розказує командир навчальної роти Степан Скочиляс.

“Двох відрізняв відразу, а одного прийшлось дивитись. Але нічого, все з часом, оскільки ми тут з ними постійно – щоденно, щоденно з ними, вони більше з нами, аніж із зі своїми батьками під час навчання тут”, — каже Степан Скочиляс

Зараз хлопці готуються до майбутнього Національного мультипредметного тесту. Двоє братів — Павло та Богдан мріють стати військовими пілотами, а Роман ще не визначився. Хлопці вирішили, що вступатимуть разом і подаватимуть документи до двох військових вищих начальних закладів — в Національну академію Державної прикордонної служби та Харківський національний університет Повітряних сил.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Зараз треба захищати свою країну. Якщо ми зараз всі разом станемо, то ворог нас не подолає. І все буде добре”, — додає Павло Петько.


Джерело: Суспільне мовлення України