Україна і світ

Заборона УПЦ МП в Україні: Стефанчук сказав, коли нардепи можуть проголосувати за законопроєкт

Депутати Верховної Ради зберуться на наступне засідання тоді, коли напрацюють остаточний варіант проєкта закону щодо припинення діяльності УПЦ МП в Україні.

Про це в коментарі УП сказав спікер ВРУ Руслан Стефанчук.

Коли Рада проголосує за заборону УПЦ МП в Україні

– Як тільки робоча група завершить напрацювання законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов‘язаних із Росією, і представить його погоджувальній раді, ми одразу визначимо дату наступного засідання, – сказав він.

За словами спікера Ради, під час засіданні однієї з погоджувальних рад було одностайно ухвалено рішення щодо відповідного законопроєкту. Планується, що перед винесенням документа на голосування серед парламентарів зберуть необхідні 240 голосів.

Зараз дивляться

Відповідно, під час збору голосів вдалось зібрати орієнтовно 225-226 депутатів, які готові проголосувати за законопроєкт щодо заборони УПЦ МП. Разом з тим, каже Стефанчук, кінцевих списків ще немає. Сам спікер Ради каже, що підтримує зазначений проєкт закону.

– Тому сьогодні (23 липня, – Ред.) ми зібралися і вирішили дати час внутрішній робочій групі для доопрацювання цього законопроєкту. Річ у тім, що він значно змінився до другого читання, порівняно з першим. І деякі колеги не погоджуються з усіма змінами. До того ж цей законопроєкт має бути таким, щоб його ніхто не зміг оскаржити в Конституційному суді України після ухвалення. Щойно робоча група завершить роботу над документом – ми одразу винесемо його в зал, – пояснив Руслан Стефанчук.

Як пише видання із посиланням на джерела з фракції Слуга народу, 23 липня нардепи домовились щодо часу наступного пленарного засідання. Очікується, що воно збереться в період з 19 по 25 серпня.

Примітно, що нардеп від фракції Європейська солідарність Олексій Гончаренко пише, що за графіком наступне засідання в серпні планувалося 20-го числа.

– Але, по-перше, цей графік є абсолютно умовним і ніким офіційно не затвердженим. По-друге, голова ВР може скликати засідання в будь-який момент, – зазначає він.

Законопроєкт про припинення діяльності УПЦ МП в Україні

Перед цим низка депутатів заблокувала трибуну Верховної Ради і вимагала розгляду законопроєкту щодо припинення діяльності УПЦ (МП) в Україні. Відповідний проєкт закону не був включений в порядок денний засідання, оскільки проти внесення документа проголосувала низка нардепів, зокрема, із фракцій Слуга народу та ОПЗЖ.

У першому читанні цей законопроєкт був підтриманий парламентом України ще 19 жовтня 2023 року. Вже у березні поточного року профільний комітет ВРУ рекомендував Верховній Раді ухвалити цей проєкт закону в другому читанні.

Примітно, що за травневими опитуваннями, більшість українців – 63% – вважають, що діяльність УПЦ МП варто заборонити в Україні. Ще 20% певні, що держава має посилити контроль за діяльністю релігійної організації під керівництвом патріарха Кирила Гундяєва.

Фото: Залізний нардеп

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 20:00:07