Україна і світ

Яке свято 28 травня та чому не варто купатися у водоймі

У вівторок, 28 травня, відзначається Всеукраїнський день краєзнавства, День поліцейського офіцера громади, Всесвітній день гамбургерів, Міжнародний день здоров’я жінок, День менструальної гігієни та День SEO-фахівця.

Віряни сьогодні вшановують пам’ять преподобного Микити, єпископа Халкидонського.

Яке сьогодні свято – 28 травня 2024 року

28 травня (10 червня за старим стилем) у церковному календарі – день пам’яті преподобного Микити Сповідника, єпископа Халкидонського. Він жив у другій половині VIII століття та відрізнявся милосердям. Микита завжди допомагав убогим, приймав мандрівників у своєму будинку, піклувався про сиріт і вдів, заступався за скривджених.

Під час царювання іконоборця Лева Вірменина (813-820 роки) преподобний мужньо викривав іконоборчу єресь і переконував людей поклонятися святим іконам Христа. За свою віру Микита переніс багато страждань, був підданий тортурам і відправлений у заслання. Святий сповідник Микита помер на початку IX століття. Від його мощей здійснювалися чудесні зцілення.

Який сьогодні, 28 травня 2024, день в Україні

У нашій державі сьогодні відзначають Всеукраїнський день краєзнавства.Свято було запроваджено відповідно до рішення VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року.

Метою свята було визначено підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентації практичних здобутків у цьому напрямку.

Хто святкує день ангела 28 травня

День ангела сьогодні святкують Денис, Гнат, Захар, Дмитро, Микола, Микита, Павло та Макар.

Що не можна робити 28 травня 2024 року

Наші предки вірили, що сьогодні не можна залишати вікна і двері відчиненими – інакше в оселю зайдуть злі духи. Не варто купатися у водоймі, адже може трапитися біда.

Батьки цього дня намагалися не сварити своїх дітей – інакше добробут піде з родини на цілий рік.

Що можна робити сьогодні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Цього дня було заведено молитися святому Микиті, щоб той захистив домашню птицю від хвороб. У народі свято 28 травня називали як Микита Гусятник, оскільки в цей день купували молоденьких гусенят.

Народні прикмети на 28 травня 2024

  • Безвітряна погода — до щедрого врожаю.
  • На сонці гріється багато ящірок – чекайте на дощ.
  • Багато роси на траві – до врожаю зерна.
  • У мурашнику багато мурах — буде вітер.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 05:34:40