Україна і світ

Сильніша позиція України на переговорах: як ЗМІ відреагували на План перемоги Зеленського

Фото: Офіс президента

У середу, 16 жовтня, президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив План перемоги України. Сьогодні очільник держави повіз цей план до Європи та ознайомив із ним європейських парламентарів.

Факти ICTV поцікавилися, що західні медіа пишуть про ініціативу Зеленського.

Ключові пункти Плану перемоги

  • Запрошення України в НАТО.
  • Зміцнення оборони: продовження операцій на території РФ, спільний з партнерами повітряний щит, зняття обмеження на використання західної зброї по військових цілях на території РФ, доступ до супутників партнерів.
  • Розміщення комплексу неядерного стримування, який захистить Україну від майбутнього повторного нападу Росії.
  • Розвиток економічного потенціалу України.
  • Після закінчення війни українські військові, що мають реальний досвід сучасної війни, зможуть цим досвідом ділитися із партнерами.

Факти

Амбасадорка США при НАТО Джуліан Сміт заявила, що Північноатлантичний блок не планує запрошувати Україну у найближчому майбутньому.

– Позиція НАТО стосовно майбутнього членства України дуже чітка. Ми заявили цього літа на ювілейному 75-му саміті НАТО у Вашингтоні, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства і стане членом НАТО. Зараз ми не перебуваємо на тому етапі, коли альянс обговорює надання запрошення Україні в короткостроковій перспективі, – наголосила вона.

Видання Newsweek називає План перемоги Зеленського останнім зусиллям України, спрямованим на забезпечення сильнішої позиції в майбутніх переговорах з Росією.

Зеленський прагне закріпити свій план до того, як новий президент США зайде у Білий дім, адже виклики для України зростають: складний процес мобілізації, обмежені запаси боєприпасів. А російські повітряні удари продовжують підривати українську оборону.

План перемоги Зеленського залежить від подальшої підтримки Заходу. Без неї будь-яка угода про припинення вогню з Росією, ймовірно, буде невигідною для України. Захоплення Україною частини Курської області також може стати цінним козирем для Києва в майбутніх переговорах з Москвою.

Та поки жодна західна столиця не висловила чіткої підтримки Плану перемоги. А деякі союзники занепокоєні стислими термінами, які Зеленський встановив для ухвалення основних елементів плану.

Запрошення до НАТО здається недосяжним

Видання The Washington Post наголошує, що перший пункт Плану перемоги України, який стосується негайного і безумовного запрошення до НАТО, видається недосяжним. Хоча цей пункт, безсумнівно, розлютив Кремль.

Але офіційні представники НАТО заявили, що запрошення України найближчим часом не очікується, особливо в умовах, коли США все ближче до президентських виборів. Та й у Європі уважно спостерігають за тим, як американські вибори можуть змінити трансатлантичні відносини.

Під час свого турне європейськими столицями й до Штатів президент Володимир Зеленський наголосив, що оборону України треба продовжувати зміцнювати, а першим кроком має бути запрошення до НАТО. Хоча фактичний вступ може відбутися після війни, український президент визнав, що чим швидше почнеться процес, тим більше шансів на справедливий мир.

Зеленський також відзначив, що у США є деякі побоювання, що питання НАТО має потенціал втягнути Сполучені Штати у війну.

Сьогодні, 17 жовтня, Зеленський поспілкувався із генсеком НАТО Марком Рютте, який, до речі, не дав однозначної відповіді, чи підтримує він План перемоги.

Вступ до НАТО дав би Україні гарантії безпеки на майбутнє. Однак, навіть отримавши запрошення, Україну чекатимуть тривалі переговори про вступ до блоку. Країни Балтії, які побоюються стати наступною мішенню Росії, висловили рішучу підтримку запрошенню України до НАТО. Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що це має відбутися вже зараз.

Зеленський намагається продати План перемоги європейським лідерам

Президент Володимир Зеленський під час представлення Плану перемоги заявив лідерам 27 країн — членів ЄС, що у разі їхньої підтримки цього плану війна в Україні може закінчитися не пізніше наступного року. Але не ясно, наскільки План перемоги союзники готові підтримати, пише New York Times.

Зеленський визнав побоювання США щодо того, що вступ України до НАТО може втягнути Сполучені Штати у війну. Але український президент впевнений, що запрошення до блоку не є перетином будь-яких червоних ліній.

План перемоги також закликає Захід зняти обмеження на далекобійні удари західною зброєю по території Росії, а також надати супутникові знімки, щоб Україна змогла прицільно бити по російських цілях.

Зараз президент України намагається заручитися на Батьківщині підтримкою ідеї, що Київ може переломити перебіг війни. Україна вступає в чергову важку зиму, коли Росія посилить свої атаки на енергетичну інфраструктуру. Та Захід побоюється, що українські удари по території РФ стануть причиною ескалації, тому відмовляються скасувати свої обмеження.

Зеленський заявив, що партнери України отримають чітке обґрунтування того, які наші цілі, як українці збираються їх досягати і наскільки це зменшить здатність РФ продовжувати війну.

Україна сподівається переконати своїх партнерів у тому, що вторгнення Росії в Україну становить загрозу і для решти Європи.

Наводячи аргументи на користь подальшої співпраці Заходу і України, Володимир Зеленський зазначив, що його країна має багато покладів корисних металів, зокрема урану, титану та літію, від яких союзники можуть отримати вигоду в умовах посилення конкуренції за ці ресурси. Президент також наголосив на спільному виробництві озброєнь в Україні, яке кілька великих європейських компаній вже розпочали або розглядають.

План перемоги має зміцнити позиції України

Минулого місяця американські чиновники заявили, що адміністрація президента Джо Байдена стурбована тим, що План перемоги більше нагадує прохання про надання більшої кількості озброєнь і зняття обмежень на далекобійні ракетні удари по РФ. Українські та західні аналітики говорять, що Білий дім хоче уникнути подальшої ескалації у відносинах з Росією напередодні президентських виборів у США, повідомляє BBC News.

У США від команди Трампа лунають думки про те, що будь-яка мирна угода має передбачати поступки Україною територіями в обмін на гарантії безпеки. Однак не було жодного натяку на компроміс, який би наблизив кінець війни. Зеленський категоричний – жодних поступок нашими територіями, і наголошує на посиленні власної армії.

Але оскільки українські Збройні сили надто залежить від західної допомоги, План перемоги Зеленського потребуватиме схвалення наступного президента США.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Новий генсек НАТО Марк Рютте назвав План перемоги потужним сигналом із Києва, хоча зауважив, що це не означає, що підтримує весь план, адже є багато питань, які треба краще зрозуміти.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-17 21:58:03