Україна і світ

Як заморозити базилік на зиму правильно: найкращі способи


кБазилік – чудова зелень, яка додає стравам неповторного аромату та смаку. Але як зберегти його свіжість і аромат на довгі зимові місяці? Відповідь проста – заморозити!

Як заморозити базилік так, щоб він зберіг всі свої корисні властивості – читайте в матеріалі.

А ви знали, що базилік багатий на вітаміни, антиоксиданти та ефірні олії, які позитивно впливають на наше здоров’я. Він допомагає зміцнити імунітет, покращити травлення, зменшити запальні процеси в організмі, і навіть боротися зі стресом.

Зараз дивляться

Як заморозити базилік на зиму

Перед тим, як заморозити свіжий базилік на зиму, обов’язково ретельно його промийте та повністю обсушіть.

Обов’язково підписуйте пакети або контейнери з базиліком і пишіть дату заморожування.

Заморожування цілих листків

Найпростіший і швидкий спосіб зберегти базилік – це заморозити його цілими листками. Ось як це зробити:

  • Спочатку ретельно промийте базилік холодною водою, щоб видалити бруд і пил. Дайте листям обсохнути – можна розкласти їх на рушник або промокнути серветкою.
  • Викладіть сухі листки в один шар на деко та помістіть у морозилку на 2-3 години. Після цього зберіть заморожені листки та перекладіть їх у контейнери та накрийте кришками.

Цей метод дозволяє зберегти смак і аромат базиліка, який можна використовувати у стравах, просто додаючи ці листочки прямо в каструлю чи сковороду.

Як правильно заморозити базилік на зиму в оливковій олії

Ще один цікавий спосіб заморозити базилік – це зберегти його в олії. Цей метод не тільки зберігає зелень, але й надає їй додаткового аромату.

  • Промитий та обсушений базилік дрібно наріжте чи залиште листочки цілими. Розкладіть базилік у формочки для льоду, заповнюючи кожну комірку на 2/3. Влийте олії стільки, щоб вона повністю покрила базилік.
  • Поставте формочки в морозилку допоки олія не застигне. Потім можна перекласти ці кубики для зручності зберігання у пакети.
  • Такі кубики базиліка з оливковою олією ідеально підходять для додавання в соуси, супи та навіть для приготування пасти.

Пюре з базиліку

  • Нарізаний базилік подрібнити у блендері, поступово додаючи трохи води чи олії для досягнення потрібної консистенції. Можна також додати трохи солі.
  • Отримане пюре викласти у формочки для льоду чи маленькі контейнери та заморозити.
  • Після заморожування перекладіть кубики або порції пюре в пакети для зберігання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Таке пюре можна використовувати для приготування різних страв, від супів до салатів.

Заморожений базилік можна зберігати до року, але найкраще використовувати його протягом перших шести місяців, коли він ще максимально ароматний.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 11:34:08