Україна і світ

Як уповільнити прогресування деменції: фахівці називають чотири варіанти

Деменція наразі є невиліковною, але існують методи нефармакологічної підтримки, які можуть уповільнити прогресування синдрому.

Про цю немедикаментозну терапію, яка може допомогти контролювати симптоми, розказують фахівці Благодійного фонду Незабутні. Це єдина в Україні організація, робота якої спрямована на підтримку людей з деменцією та їхніх піклувальників. Послуги Фонду безкоштовні.

Розуміння доступних варіантів лікування деменції може допомогти людям, які живуть з цією хворобою, а також тим, хто за ними доглядає.

Зараз дивляться

Фахівці називають чотири варіанти лікування, які можуть зменшити симптоми та покращити якість життя хворих.

Чотири методи нефармакологічної терапії для людей з деменцією

1.Особистісно орієнтований догляд

Цей метод спрямований на те, аби поліпшити життя людей з деменцією, орієнтуючись на їхні психологічні потреби. Такий підхід забезпечує цілісність особистості. Метод передбачає підлаштування догляду за людиною до її інтересів, здібностей, досвіду та особистості.

2.Розмовна терапія

Ця терапія ефективна для людей, які мають симптоми ранньої та середньої стадій деменції. На сеансах психологічної, або ж розмовної терапії людина може поділитися тим, як її думки й почуття впливають на настрій і поведінку.

3.Музична терапія

Дослідження показали, що музика зменшує рівень емоційного збудження та покращує стан при поведінкових труднощах, що притаманні середній стадії деменції.

Фахівці вважають, що навіть на пізніх стадіях розвитку синдрому людина може вистукувати ритм чи співати слова пісні зі свого дитинства.

Музика дає змогу встановити контакт навіть після того, коли спілкуватися за допомогою слів стає складно.

4.Арт-терапія

Фахівці Фонду стверджують, що вплив мистецтва на людей з деменцією важко переоцінити. Завдяки мистецтву люди з деменцією не тільки можуть самовиражатися, але й тренувати розум, що покращує мисленнєві здібності.

Творчі заняття, на кшталт малювання та читання, стимулюють роботу мозку. Це допоможе людям, які живуть з деменцією, спілкуватися з іншими й висловлювати свої думки та почуття.

Більше інформації про деменцію ви можете знайти на сайті Благодійного фонду Незабутні – https://www.nezabutni.org/  або за телефоном Всеукраїнської гарячої лінії з питань деменції Незабутні 0 800 30 88 30.

Джерело і фото: БФ Незабутні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 10:22:03

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин