Україна і світ

Як Росія використовує РПЦ у війні проти України: пояснення від ЦПД

Фото: Depositphotos

Для того, щоб зміцнювати націоналістичні настрої серед військовослужбовців та суспільства у Росії створено організації, які займаються координацією між ЗС РФ та РПЦ.

Про це йдеться у звіті Центру протидії дезінформації (ЦПД) – Священна війна: мілітарна діяльність РПЦ.

Організації, які здійснюють координацію між армією РФ та РПЦ 

З-поміж церковно-мілітарних організацій виокремлюють наступні: 

Зараз дивляться

Синодальний відділ із взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органами. Цей відділ організовує роботу священників у військових частинах. А також координує співпрацю з Міноборони РФ та іншими силовими структурами, забезпечуючи духовну підтримку військових та поліціянтів. 

Синодальний відділ із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ. Він відповідає за координацію інформаційної політики Російської православної церкви у медіа та соцмережах для того, щоб формувати позитивний імідж російської церкви.

Синодальний відділ з церковної благодійності та соціального служіння. Цей відділ підтримує російських військових та учасників повномасштабної війни. 

Також він організовує збір гуманітарної допомоги для ЗС РФ та надає духовну підтримку російським армійцям.

Фонд Святого Всехвального апостола Андрія Первозванного – реалізує проєкти підтримки російської культурної спадщини.

Також фонд займається так званим “патріотичним вихованням” та підтримкою сімей військовослужбовців у контексті проєктів, присвячених так званій “СВО” (повномасштабній війні РФ проти України, – ред.).

ПВК Андріївський хрест – готує людей до мобілізації в ЗС та ПВК з метою забезпечення їхнього виживання та перемоги у складних умовах бойових дій.

Теоретичне обґрунтування мілітарної діяльності РПЦ

На сучасному етапі розвитку РПЦ активно використовує кілька теоретичних підходів для обґрунтування мілітаризації російського суспільства, особливо після початку повномасштабного вторгнення в Україну.  

Ключовими підходами є теорія Атомного православ’я та концепція Третього Риму, які посилюють ідеологію РПЦ, виправдовуючи з релігійної точки зору воєнні дії та агресивну зовнішню політику РФ. 

Теорія Атомного православ’я – є однією з найбіль контроверсійних ідеологічних концепцій, які виникали у РФ в останні десятиліття. Вона поєднує релігійні ідеї з концепцією ядерного стримування, де ядерна зброя вважається божественно санкціонованим інструментом для захисту православної цивілізації. 

Концепція Третього Риму. Сучасний етап розвитку концепції передбачає використання риторики Третього Риму для легітимізації агресивної зовнішньої політики Росії, особливо щодо України та інших сусідніх країн.

Це виражається в ідеологічній підтримці воєнних дій, яка ґрунтується на твердженні, що Росія має божественне право і обов’язок захищати православний світ від ворогів. Військова міць, зокрема ядерний арсенал, розглядається як інструмент для виконання цієї місії.

Нагадаємо, що нещодавно президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з Російською Федерацією. Передусім мовиться про заборону Російської православної церкви (РПЦ).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ЦПД

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 14:12:37