Україна і світ

Як через програму Medevac українцям отримати безоплатне лікування за кордоном – МОЗ


У МОЗ нагадали, що у нас, завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я з Єврокомісією, діє програма Medevac. Вона дозволяє українцям отримати безоплатне лікування за кордоном.

Програму підтримали ВООЗ, уряди європейських країн та багато партнерів, завдячуючи яким продовжується координація направлень та транспортування постраждалих українців для лікування у закордонних клініках.

Які країни приймають на лікування українців

Понад 30 країн прийняли українців на лікування: Німеччина, Норвегія, Латвія, Литва, Польща, Франція, Італія, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Нідерланди та інші.

Зараз дивляться

Серед країн-лідерів за кількістю проведених евакуацій для наших громадян: Німеччина — 1 306 осіб, Польща — 428 осіб та Норвегія — 379 осіб.

Медична евакуація пацієнтів здійснюється майже щотижня від початку повномасштабної війни. За цей час вже вдалося евакуювати спеціалізованим медичним транспортом 5 276 українців.

На лікування до провідних закордонних клінік направляють дітей та дорослих, що постраждали від обстрілів, пацієнтів з новоутвореннями, рідкісними хворобами та військових.

Евакуація для українських пацієнтів — безоплатна. Всі видатки за дороговартісне лікування взяли на себе уряди країн-партнерів програми Medevac.

Як скористатися послугами програми Medevac

Пацієнтів на лікування за кордон скеровує лікуючий чи сімейний лікар на основі встановлених критеріїв.

Щоби підтвердити відповідність критеріям, потрібно запитати у лікаря заповнену форму № 027/о “Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого”.

Військовослужбовцю обов’язково потрібно отримати висновок про необхідність направлення на лікування за кордон. Його заповнює та підписує лікар або медичний директор лікарні/госпіталю.

Наразі діють ще кілька шляхів медичної евакуації за кордон, а саме:

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі Громадянам;
  • для військовослужбовців — шляхом подання через командування Медичних сил України.

Детальнішу інформацію про особливості надання медичної допомоги постраждалим громадянам України за кордоном можна знайти за посиланням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: МОЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 16:33:36