Україна і світ

Вже 60% лікарів первинної ланки готові надавати психологічну допомогу – МОЗ

Національна програма ментального здоров’я першої леді Оленою Зеленською, здобуває успіх: понад 60% лікарів первинної ланки медичної допомоги в Україні тепер готові надавати психологічну допомогу пацієнтам. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Готовність лікарів

Масштабування навчання сімейних лікарів та педіатрів за програмою mhGAP (mental health gap action program) стало першим кроком у впровадженні системи надання психічних послуг на первинній ланці медичної допомоги.

– Наступний етап — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів, — зазначає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

На даний момент понад 15 200 лікарів первинної допомоги пройшли навчання за курсом Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP. Це становить більше, ніж 60% від загальної кількості лікарів первинної ланки.

Зараз дивляться

Близько 8 000 медиків вже активно використовують набуті навички. Вони надають безоплатні психологічні послуги пацієнтам у межах пакета ПМГ.

Як скористатися психологічною допомогою

Протягом останнього року понад 85,5 тис. пацієнтів скористалися послугою психічної допомоги у сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

Міністерство охорони здоров’я нагадує – послуги з охорони психічного здоров’я можна безоплатно отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-09 15:37:52