Україна і світ

Вогонь охопив шпиль: у Франції горить Руанський собор

11 липня у Франції спалахнув Руанський собор – пожежа охопила його шпиль. Наразі будівлю евакуювали, навколо неї встановили охоронний периметр.

Про це пише BFM Normandie та Префектура Нормандії і Приморської Сени у соцмережі X.

Причина пожежі наразі не встановлена.

Зараз дивляться

Пожежа у Руанському соборі

За інформацією Le Monde, опівдні на шпилі Руанського собору у Приморській Сені спалахнула пожежа.

– На шпилі Руанського собору почалася пожежа. Походження на даному етапі невідоме. Усі громадські ресурси мобілізовані, – написав мер міста Ніколас Майєр-Россіньол у соцмережі X.

Пожежники департаменту повідомили Agence France-Presse , що “задіяно 33 машини та 63 пожежних”.

Що відомо про Руанський собор

Будівля входить до списку національної спадщини Франції та є четвертим за висотою готичним собором у світі. Шпиль, який охопило полум’я, ремонтується з початку 2024 року. Він сягає 151 метр у висоту та виготовлений із чавуну. Як зазначили в обласному управлінні у справах культури у презентації проєкту, вибір чавуну як єдиного матеріалу для конструкції виявився непридатним у довгостроковій перспективі: він “крихкий і недостатньо гнучкий, щоб справлятися з впливом негоди”.

Конструкція є завершальним етапом більш комплексної реконструкції собору, яка триває з 2015 року. Орієнтовна вартість цього останнього проєкту оцінюється в 1,33 млн євро.

Шпиль, один із найвищих у Європі, був урочисто відкритий у 1876 році замість попереднього, знищеного під час пожежі у 1822 році.

Фото: скрін з відео

Пожежа, Франція

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 14:55:04