Суспільне мовлення

Вимкнення електроенергії: як зберігати продукти, коли холодильник не працює

Суспільне дізнавалось, як довго та які продукти можна зберігати без охолодження.

Якщо деякі продукти та готові страви неправильно і неналежно зберігати, це створює умови для розвитку патогенних мікроорганізмів. Споживання зіпсованої їжі може призвести до гострих інфекційних хвороб, зокрема кишкових інфекцій.

“На Львівщині ситуація більш-менш контрольована, тобто вимкнення світла відбуваються, але вони керовані і не надто тривалі, надмірних і частих проблем зі здоров’ям через зіпсуті продукти харчування, які були б пов’язані з роботою холодильників, немає. Хоча є випадки, коли продукти неналежно зберігаються, і це призводить до проблем зі здоров’ям”, – коментує директор Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

За словами медика, станом на сьогодні у лікарні є невелика кількість пацієнтів з гострими кишковими інфекціями. Значного зростання кількості хворих немає. Зокрема, за останні півтора місяця не зафіксували жодних локальних спалахів гострих інфекційних хвороб.

За даними в. о. завідувача відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірини Сисун, від початку року найчастіше у мешканців Львівщини діагностували такі гострі кишкові інфекції: гастроентероколіт, харчова токсикоінфекція, сальмонельоз, дизентерія.

Небезпечним є ботулізм, який виникає внаслідок споживання ботулотоксину, він супроводжується ураженням травної системи, м’язовою слабкістю, погіршенням зору та дихальною недостатністю. Найчастіше харчовими продуктами, які призводять до захворювання, є м’ясні консерви та ковбаса домашнього приготування. Якщо несвоєчасно ввести сироватку проти ботулізму в лікарні, людина може померти.

Першими симптомами, які можуть свідчити про ботулізм, є: виражена м’язова слабкість, двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння “мушок”, сухість в ротовій порожнині (язик прилипає до піднебіння), порушення мови і ковтання. Також можливе порушення дихання та серцебиття.

Щоб не допустити ботулізму, медики радять відмовитись від консервацій домашнього виготовлення. Якщо все ж споживаєте їх, тоді вміст консерви треба проварити, просмажити або пропекти в духовці. Також не варто споживати сушену, в’ялену рибу невідомого походження.

Сальмонельозом заражаються під час споживання м’яса, риби, птиці, яєць і молока і він вражає травну систему.

Іноді люди вирішують “рятувати” м’ясо, яке має перші ознаки псування, за допомогою його приготування. Однак це лотерея і робити такого все ж не варто. Токсини можуть не зруйнуватися під час температурної обробки. Крім того, таке м’ясо може мати неприємний смак.

Зіпсовану частину овочів чи фруктів можна спробувати зрізати, але із гарним “запасом”. У випадку плісняви це переважно не працює, адже вона проростає доволі глибоко. Тож, продукти, які почали не так пахнути, змінили колір чи текстуру, краще відразу викидати і в жодному разі їх не варто куштувати, щоб перевірити на придатність.

“Коли з’їсти зіпсовані продукти, можна захворіти на сальмонельоз, дизентерію, стафілококову інфекцію, що протікає у формі гострих кишкових інфекцій. У дітей такі важкі хвороби протікають важко, але й серед дорослих також, бо вони часто вдаються до самолікування. Коли легше не стає, звертаються, але часто запізно, бо приєднуються важкі симптоми. За останні три місяці в інфекційній лікарні було шестеро хворих, які мали важкий перебіг гострої кишкової інфекції. Двоє з них мали важку форму сальмонельозу, ще двоє – умовно патогенну флору, яка викликала важкий перебіг у вигляді гастроентероколіту”, – додає Сергій Федоренко.

Відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, щоб продукти належно зберігались, у холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4°С.

При відключенні світла у МОЗ радять не зазирати ні до холодильника, ні до морозильної камери або робити це обмежено. Тоді продукти нормально збережуться до чотирьох годин у холодильнику, до 48 годин у повній морозилці та до 24 годин у напівпорожній морозилці. Що повніший холодильник, то довше їжа у ньому залишатиметься придатною. Річ у тім, що наповнений холодильник нагрівається зсередини повільніше, завдяки меншій кількості повітря.

Якщо електроенергії немає більше чотирьох годин, у МОЗ радять покласти сухий або блоковий лід до продуктів у холодильнику. Також можна придбати спеціальні акумулятори холоду або ж заздалегідь заморозити пластикові пляшки із солоною водою. Для нетривалого зберігання їжі можна використовувати термосумку. Щоб вона працювала, необхідно покласти всередину заморожені акумулятори холоду.

Якщо температура у холодильнику все ж перевищила рекомендовані відмітки, краще такі продукти викинути, особливо, якщо там зберігалось сире чи розморожене м’ясо, птиця, риба, морепродукти, ковбаси, відкриті консерви, м’які сири, молоко, сметана та йогурти. Ще краще: не купувати багато продуктів, щоб вони не залежувались в холодильнику і тим більше не готувати їжу на кілька днів. Краще планувати раціон на день, при тому зробити запас консервів, круп, горіхів і сухих сніданків.

“Раджу не купувати багато продуктів у холодильник, не готувати страви наперед. При приготуванні рекомендовано дотримуватись технологій приготування, а коли страва готова – дотримуватись умов зберігання”, – каже директор інфекційної лікарні.

Є багато продуктів, які можуть тривалий час зберігатися і без холодильника. Передусім, це такі овочі і фрукти: буряк, кабачки, баклажани, морква, огірки, картопля, цибуля й часник. Головне – покласти їх у прохолодне та темне місце. При кімнатній температурі можна зберігати томати, яблука, банани, ківі та цитрусові. Адже холод майже не сповільнює процес їхнього достигання і псування.

Закриті консерви також можна залишати без холодильника, єдине — варто уникати прямих сонячних променів. Не потребує холоду і в’ялене та сушене м’ясо.

Крім того, без холодильника можна зберігати: крупи (гречку, рис, пшеничну крупу, кус-кус, булгур тощо), бобові (нут, сочевицю, горох), макарони, сухофрукти, горіхи, насіння, зокрема соняшникове, хлібні вироби (власне хліб, сухарі, лаваші, крекери, снеки), мед, сухі супи та пюре, локшину швидкого приготування, сухі сніданки, кукурудзяні пластівці, арахісове масло, сухе молоко, олію, солодощі (цукерки, шоколад, вафлі тощо), закриті упаковки соку, закриті упаковки ультрапастеризованого молока.

Водночас, завжди потрібно звертати увагу на рекомендації щодо зберігання продуктів, які зазначаються виробником на упаковках.

Загалом фахівці рекомендують на час відключення світла мати вдома готові перекуси, щоб не доводилося часто відкривати холодильник, який втрачатиме холод. Підійдуть каші та сухі супи, які можна запарити гарячою водою. Також варто зробити запас різноманітних снеків.

М’ясо, рибу і молочні продукти не варто залишати без холодильника більше ніж на дві години. У спеку цей термін ще зменшується – до години.

Яйця певний час можуть зберігатися при кімнатній температурі – близько 20-22℃. Дозволені строки коливаються від 1 до 3 тижнів – чим вища температура у приміщенні, тим менший термін зберігання.

Приготована їжа не повинна залишатися без холодильника більш як дві години.

Продукти у вакуумному пакуванні можуть зберігатися довше, але вони все одно потребують зберігання в холодильнику. Завжди варто звертати увагу на рекомендації щодо температури та строків, які зазначені на упаковці.

Консерви можна зберігати без холодильника. Однак після відкриття їх слід зберігати в холодильнику та спожити найближчими днями.

Домашню консервацію треба зберігати у прохолодному темному місці. Підвищення температури може призвести до її псування.

Заморожені продукти варто зберігати лише у морозильній камері. А ось розморожування та повторне заморожування призводить не лише до втрати смакових властивостей продукції, але й впливає на її якість та безпечність.

Наостанок Сергій Федоренко нагадав, аби кожен був обачним, дотримувався технології виробництва страв, зважав на температурний режим і не зловживав жирними стравами та солодощами.

“Стартує новий навчальний рік, а це означає, що традиційно батьки почнуть купувати чи пекти торти і пляцки, де багато кремів. Якщо їх робити на основі сметани і вершків, то є ймовірність, що при високій температурі можуть розвинутись патогенні мікроорганізми, які в подальшому викличуть гострі кишкові хвороби. Раджу дотримуватись технології виробництва і загалом не вживати надміру такі страви”, – додав Сергій Федоренко.

Через російські атаки енергетики знову запровадили графіки відключень електроенергії. Це впливає на неможливість дотримання температурного режиму в холодильниках, а отже продукти можуть швидко зіпсуватись і спричинити важкі харчові отруєння.

Суспільне дізнавалось, як довго та які продукти можна зберігати без охолодження.

Отруїтись можна легко

Якщо деякі продукти та готові страви неправильно і неналежно зберігати, це створює умови для розвитку патогенних мікроорганізмів. Споживання зіпсованої їжі може призвести до гострих інфекційних хвороб, зокрема кишкових інфекцій.

“На Львівщині ситуація більш-менш контрольована, тобто вимкнення світла відбуваються, але вони керовані і не надто тривалі, надмірних і частих проблем зі здоров’ям через зіпсуті продукти харчування, які були б пов’язані з роботою холодильників, немає. Хоча є випадки, коли продукти неналежно зберігаються, і це призводить до проблем зі здоров’ям”, – коментує директор Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

За словами медика, станом на сьогодні у лікарні є невелика кількість пацієнтів з гострими кишковими інфекціями. Значного зростання кількості хворих немає. Зокрема, за останні півтора місяця не зафіксували жодних локальних спалахів гострих інфекційних хвороб.

За даними в. о. завідувача відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірини Сисун, від початку року найчастіше у мешканців Львівщини діагностували такі гострі кишкові інфекції: гастроентероколіт, харчова токсикоінфекція, сальмонельоз, дизентерія.

Небезпечним є ботулізм, який виникає внаслідок споживання ботулотоксину, він супроводжується ураженням травної системи, м’язовою слабкістю, погіршенням зору та дихальною недостатністю. Найчастіше харчовими продуктами, які призводять до захворювання, є м’ясні консерви та ковбаса домашнього приготування. Якщо несвоєчасно ввести сироватку проти ботулізму в лікарні, людина може померти.

Першими симптомами, які можуть свідчити про ботулізм, є: виражена м’язова слабкість, двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння “мушок”, сухість в ротовій порожнині (язик прилипає до піднебіння), порушення мови і ковтання. Також можливе порушення дихання та серцебиття.

Щоб не допустити ботулізму, медики радять відмовитись від консервацій домашнього виготовлення. Якщо все ж споживаєте їх, тоді вміст консерви треба проварити, просмажити або пропекти в духовці. Також не варто споживати сушену, в’ялену рибу невідомого походження.

Сальмонельозом заражаються під час споживання м’яса, риби, птиці, яєць і молока і він вражає травну систему.

Іноді люди вирішують “рятувати” м’ясо, яке має перші ознаки псування, за допомогою його приготування. Однак це лотерея і робити такого все ж не варто. Токсини можуть не зруйнуватися під час температурної обробки. Крім того, таке м’ясо може мати неприємний смак.

Зіпсовану частину овочів чи фруктів можна спробувати зрізати, але із гарним “запасом”. У випадку плісняви це переважно не працює, адже вона проростає доволі глибоко. Тож, продукти, які почали не так пахнути, змінили колір чи текстуру, краще відразу викидати і в жодному разі їх не варто куштувати, щоб перевірити на придатність.

“Коли з’їсти зіпсовані продукти, можна захворіти на сальмонельоз, дизентерію, стафілококову інфекцію, що протікає у формі гострих кишкових інфекцій. У дітей такі важкі хвороби протікають важко, але й серед дорослих також, бо вони часто вдаються до самолікування. Коли легше не стає, звертаються, але часто запізно, бо приєднуються важкі симптоми. За останні три місяці в інфекційній лікарні було шестеро хворих, які мали важкий перебіг гострої кишкової інфекції. Двоє з них мали важку форму сальмонельозу, ще двоє – умовно патогенну флору, яка викликала важкий перебіг у вигляді гастроентероколіту”, – додає Сергій Федоренко.

Як зберігати продукти при відключеннях електроенергії

Відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, щоб продукти належно зберігались, у холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4°С.

При відключенні світла у МОЗ радять не зазирати ні до холодильника, ні до морозильної камери або робити це обмежено. Тоді продукти нормально збережуться до чотирьох годин у холодильнику, до 48 годин у повній морозилці та до 24 годин у напівпорожній морозилці. Що повніший холодильник, то довше їжа у ньому залишатиметься придатною. Річ у тім, що наповнений холодильник нагрівається зсередини повільніше, завдяки меншій кількості повітря.

Якщо електроенергії немає більше чотирьох годин, у МОЗ радять покласти сухий або блоковий лід до продуктів у холодильнику. Також можна придбати спеціальні акумулятори холоду або ж заздалегідь заморозити пластикові пляшки із солоною водою. Для нетривалого зберігання їжі можна використовувати термосумку. Щоб вона працювала, необхідно покласти всередину заморожені акумулятори холоду.

Якщо температура у холодильнику все ж перевищила рекомендовані відмітки, краще такі продукти викинути, особливо, якщо там зберігалось сире чи розморожене м’ясо, птиця, риба, морепродукти, ковбаси, відкриті консерви, м’які сири, молоко, сметана та йогурти. Ще краще: не купувати багато продуктів, щоб вони не залежувались в холодильнику і тим більше не готувати їжу на кілька днів. Краще планувати раціон на день, при тому зробити запас консервів, круп, горіхів і сухих сніданків.

“Раджу не купувати багато продуктів у холодильник, не готувати страви наперед. При приготуванні рекомендовано дотримуватись технологій приготування, а коли страва готова – дотримуватись умов зберігання”, – каже директор інфекційної лікарні.

Продукти, які врятують під час відключення світла

Є багато продуктів, які можуть тривалий час зберігатися і без холодильника. Передусім, це такі овочі і фрукти: буряк, кабачки, баклажани, морква, огірки, картопля, цибуля й часник. Головне – покласти їх у прохолодне та темне місце. При кімнатній температурі можна зберігати томати, яблука, банани, ківі та цитрусові. Адже холод майже не сповільнює процес їхнього достигання і псування.

Закриті консерви також можна залишати без холодильника, єдине — варто уникати прямих сонячних променів. Не потребує холоду і в’ялене та сушене м’ясо.

Крім того, без холодильника можна зберігати: крупи (гречку, рис, пшеничну крупу, кус-кус, булгур тощо), бобові (нут, сочевицю, горох), макарони, сухофрукти, горіхи, насіння, зокрема соняшникове, хлібні вироби (власне хліб, сухарі, лаваші, крекери, снеки), мед, сухі супи та пюре, локшину швидкого приготування, сухі сніданки, кукурудзяні пластівці, арахісове масло, сухе молоко, олію, солодощі (цукерки, шоколад, вафлі тощо), закриті упаковки соку, закриті упаковки ультрапастеризованого молока.

Водночас, завжди потрібно звертати увагу на рекомендації щодо зберігання продуктів, які зазначаються виробником на упаковках.

Загалом фахівці рекомендують на час відключення світла мати вдома готові перекуси, щоб не доводилося часто відкривати холодильник, який втрачатиме холод. Підійдуть каші та сухі супи, які можна запарити гарячою водою. Також варто зробити запас різноманітних снеків.

Терміни зберігання продуктів без холодильника:

М’ясо, рибу і молочні продукти не варто залишати без холодильника більше ніж на дві години. У спеку цей термін ще зменшується – до години.

Яйця певний час можуть зберігатися при кімнатній температурі – близько 20-22℃. Дозволені строки коливаються від 1 до 3 тижнів – чим вища температура у приміщенні, тим менший термін зберігання.

Приготована їжа не повинна залишатися без холодильника більш як дві години.

Продукти у вакуумному пакуванні можуть зберігатися довше, але вони все одно потребують зберігання в холодильнику. Завжди варто звертати увагу на рекомендації щодо температури та строків, які зазначені на упаковці.

Консерви можна зберігати без холодильника. Однак після відкриття їх слід зберігати в холодильнику та спожити найближчими днями.

Домашню консервацію треба зберігати у прохолодному темному місці. Підвищення температури може призвести до її псування.

Заморожені продукти варто зберігати лише у морозильній камері. А ось розморожування та повторне заморожування призводить не лише до втрати смакових властивостей продукції, але й впливає на її якість та безпечність.

Наостанок Сергій Федоренко нагадав, аби кожен був обачним, дотримувався технології виробництва страв, зважав на температурний режим і не зловживав жирними стравами та солодощами.

“Стартує новий навчальний рік, а це означає, що традиційно батьки почнуть купувати чи пекти торти і пляцки, де багато кремів. Якщо їх робити на основі сметани і вершків, то є ймовірність, що при високій температурі можуть розвинутись патогенні мікроорганізми, які в подальшому викличуть гострі кишкові хвороби. Раджу дотримуватись технології виробництва і загалом не вживати надміру такі страви”, – додав Сергій Федоренко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Суспільне мовлення України