Україна і світ

Вікно для російського прориву звужується, що дає шанс Україні для контратаки – Bloomberg

РФ досягла лише обмежених успіхів на фронті протягом кількох місяців, не дивлячись на те, що Україні до ухвалення Конгресом США військової допомоги критично не вистачало зброї та боєприпасів.

Як пише Bloomberg, це виклик для кремлівського диктатора Володимира Путіна, оскільки перевага його армії починає розмиватися.

– Оскільки Київ зараз отримує свіжу зброю на мільярди доларів від своїх союзників з боку США та Європи, вікно для російського прориву звужується, навіть якщо РФ продовжує обстрілювати українські міста ракетами та безпілотниками, включаючи енергетичну інфраструктуру, – йдеться у матеріалі видання.

Ситуація на фронті

Спроба РФ відкрити новий фронт на північному сході України у Харківській області вже здається невдалою без досягнення мети Путіна щодо створення буферної зони вздовж кордону. Bloomberg пише, що Україна заявляє про завдання “дуже великих втрат” російським військам у боях навколо міста Вовчанськ.

Зараз дивляться

Натомість російські війська просунулися лише незначно після того, як у лютому ціною величезних втрат захопили Авдіївку.

– Вони тижнями намагаються взяти ключовий населений пункт Часів Яр на сході Донецької області. Російська стратегія виснаження сил України є “дуже дорогою і кривавою для самої російської армії”, – заявив керівник московського Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов, – йдеться у матеріалі.

А це може призвести до надмірного виснаження сил Росії, що, у свою чергу, дає шанс Україні для контратаки.

Також видання наводить слова головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, що поки Росія атакує декілька точок уздовж лінії фронту у України є шанси змінити ситуацію на свою користь.

– Путін наполягає, що його військові цілі незмінні і що Росія воюватиме стільки, скільки буде потрібно для перемоги в Україні, незважаючи на зростаючі втрати у війні, яка триває вже третій рік і кінця їй не видно. Україна та її союзники стикаються з проблемою підтримки опору у війні, яка майже зайшла в глухий кут, – пише Bloomberg.

Зазначається, що через затримку поставок зброї з боку США, війська Києва здебільшого утримували лінію і, як зазначив радник США з національної безпеки Джейк Салліван, Україна опинилася у глибокій ямі через нестачу підтримки.

Як зауважив старший науковий співробітник відділу сухопутних війн лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Баррі, перспективи перемоги Росії в цьому році значно зменшилися в результаті відновлення поставок зброї.

Мобілізація в Україні та РФ

Як зазначає Bloomberg, і Україні, і Росія стикаються з величезними проблемами з нестачею людей на фронті. Зазначається, що Кремль, мотивуючи людей грошима, навряд отримає бажаний результат, оскільки для справжнього прориву РФ знадобилося б набагато більше військових.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 20:12:24