Україна і світ

Від дзиґлика до галунки. Ви точно знаєте українську? – ТЕСТ

День слов’янської писемності й культури щороку відзначають в Україні 24 травня. Його святкують з дня указу президента України від 17 вересня 2004 року.

Саме в цей день за старим календарем вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Ці проповідники християнства відіграли значну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури.

Кирило і Мефодій перекладали слов’янською мовою церковні книги, писали оригінальні твори, проповідували православ’я, відкривали при церквах школи. А ще вони впорядкували слов’янський алфавіт і переклали на церковнослов’янську мову Євангеліє.

Також святого Кирила вважають автором глаголиці. Саме вона лягла в основу кирилиці – системи письма, на основі якої складали алфавіт багато слов’янських народів.

День слов’янської писемності й культури – тест

Українська мова надзвичайно багата та різноманітна і належить до групи слов’янських мов. Тому Факти ICTV пропонують пригадати, які українські слова вже вийшли з ужитку або використовуються вкрай рідко.

Нещодавно Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що Україні потрібен перехід від лагідної до наступальної українізації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, в умовах російсько-української війни державна мова стала одним із головних символів єдності, незламності та боротьби нашого народу за перемогу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-24 10:01:29