Україна і світ

Новим президентом Ірану став реформіст Масуд Пезешкіан

У другому турі президентських виборів в Ірані перемогу здобув реформіст Масуд Пезешкіан, випередивши прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі. 

Новим президентом Ірану став Масуд Пезешкіан: деталі

За результатами підрахунку голосів, Пезешкіан отримав 16,3 млн голосів, а його суперник Джалілі – 13,5 млн голосів. 

6 липня перед світанком прихильники Пезешкіана вийшли на вулиці Тегерана та інших міст, аби відсвяткувати його перемогу на президентських виборах.  

Зараз дивляться

Масуд Пезешкіан замінить на посаді ультраконсервативного президента Ібрагіма Раїсі, який загинув у авіакатастрофі в травні цього року, і стане новим президентом Ірану.  

Загалом, за інформацією Міністерства внутрішніх справ Ірану, у виборах без міжнародно визнаних спостерігачів взяли участь 30 мільйонів осіб. 

Явка виборців у другому турі склала майже 50%, у першому – 40%. І це найнижчий показник з часів Ісламської революції 1979 року.  

Політична діяльність Пезешкіана та Джалілі

Масуд Пезешкіан з 2008 року є членом парламенту, він обіймав посаду віцеспікера з 2016 по 2020 рік, коли помірковані та реформісти мали більшість у законодавчому органі.

У 2001 – 2005 роках він обіймав посаду міністра охорони здоров’я та медичної освіти в уряді Мохаммада Хатамі. 

Натомість його конкурент на президентських виборах Саїд Джалілі є особистим представником верховного лідера аятоли Алі Хаменеї у Вищій раді національної безпеки (ВРНБ).

Він обіймав посаду секретаря РНБ з 2007 по 2013 рік. Протягом цього часу він очолював іранську делегацію на переговорах із Заходом щодо ядерної програми Тегерану. 

Передвиборча програма Пезешкіана

Пезешкіан пообіцяв налагодити зв’язки із Заходом і послабити дію закону про обов’язкове носіння хіджабу. Він виступав за налагодження відносин зі США і свободу жінок. 

Крім того, Пезешкіан виступав за відновлення ядерної угоди в обмін на послаблення санкцій, аби вивести Іран з ізоляції.   

Також він підтримує принципи Ісламської Республіки і під час передвиборчої кампанії казав, що буде дотримуватися політики верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, який має найвищу владу в країні. 

Джерело: The Guardian, AP
Іран, вибори президента

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-06 12:57:05