Україна і світ

Кишкова паличка у водоймах України, результати тестів, симптоми гострої інфекції – МОЗ

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, станом на 5 липня з відібраних 1 056 проб води з поверхневих водойм понад 17% не відповідали санітарним нормам.

Результати тестів

– За результатами проведених досліджень якості води у водоймах і річках у межах пляжів по країні зафіксовано перевищення рівня вмісту кишкової палички, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що незалежно від того, дозволено купання офіційно чи ні, у місцях відпочинку на річках і водоймах України фахівці регіональних центрів контролю та профілактики щотижня проводять моніторинг якості води: відбирають проби води для лабораторної перевірки та встановлення перевищення показників, що є потенційно небезпечними для населення.

Симптоми кишкової інфекції

У відомстві нагадали, що під час потрапляння в організм кишкова паличка може спричинити кишкові інфекції (найчастіші симптоми: нудота та діарея), запалення сечовивідних шляхів і статевих органів та важчі захворювання.

Експерти МОЗ назвали симптоми гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блюванням;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Одна з найчастіших інфекцій

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку і можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі або води під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 10:25:06