Україна і світ

П’ять країн коаліції дронів для України створили спільний фонд на €45 млн

Фото: Факти ICTV

Учасники коаліції безпілотників підписали Меморандум про взаєморозуміння, яким створили спільний фонд на €45 під керівництвом Великої Британії для швидких і ефективних поставок дронів в Україну.

Про це повідомляється на сайті британського уряду.

Коаліція дронів для України: створено спільний фонд

– Наразі Нідерланди, Велика Британія, Латвія, Нова Зеландія та Швеція пообіцяли внести в спільний фонд понад 45 млн, а також очікуються додаткові внески, – мовиться у заяві.

Вони також планують надати Україні 1 млн FPV-дронів і працюють над створенням розвідувальних і ударних безпілотників, дронів зі штучним інтелектом, а також засобів протидії БПЛА.

Зараз дивляться

– Через коаліцію безпілотників ми шукатимемо ініціативи щодо спільних закупівель для використання та розширення національних промислових потужностей і заохочуємо додаткове фінансування для досягнення цих цілей, – йдеться у повідомленні.

Члени коаліції закликали інші країни долучатися до ініціативи.

Коаліція дронів зосереджена на забезпеченні України БПЛА та комплектуючими, виробленими промисловістю країн Ukraine Defence Contact Group (UDCG), а також на пошуку шляхів підтримки українських виробників.

Її учасники вже надали значну підтримку Україні. Зокрема Латвія надає навчальний полігон для випробувань дронів, а Британія запустила конкурс на розробку та закупівлю FPV-безпілотників, отримавши 265 заявок. Наразі ці пропозиції проходять оцінку, і очікується, що перші контракти будуть підписані в серпні.

17 лютого 2024 року у межах роботи Контактної групи з питань оборони України офіційно стартувала коаліція дронів.

Нещодавно у Міноборони Латвії анонсували передання Україні у межах коаліції дронів 2,5 тис. безпілотників на €4 млн.

Партія бойових дронів різних типів та призначення була вироблена сімома латвійськими компаніями. Їх надаватимуть Україні поступово упродовж липня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 10:58:07