Україна і світ

Уже в 18 країнах Європи помічені тигрові комарі, що переносять лихоманку денге: хвороба ширитиметься

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) повідомив тривожну інформацію – інвазивний вид комарів, що переносить лихоманку денге, реєструється в 13 країнах ЄС, зокрема Франції, Іспанії та Греції.

Згідно з даними ECDC, тигрового комара помітили також в Австрії, Болгарії, Хорватії, Німеччині, Угорщині, Італії, Мальті, Португалії, Румунії, Словенії, Бельгії, Чехії, Нідерландах і Словаччині, а також на Кіпрі.

З’явилися комарі – з’являться і хвороби

Це дає підстави очікувати зростання випадків лихоманки денге на європейському континенті.

Зараз дивляться

Хвороба може поширитися і далі, бо наприкінці липня у Франції відбудуться Олімпійські ігри, звідки, ймовірно, розпочнуться нові комарині маршрути.

Азійський тигровий комар, aedes albopictus, крім лихоманки денге, може переносити ще й чикунгунью та вірус Зіка, які донедавна реєструвалися здебільшого в деяких частинах Африки, Азії та Америки.

За даними ВООЗ, лихоманка денге є ендемічною у понад 100 країнах світу, минулого року було зареєстровано понад 6 млн випадків захворювання та 7 тис. смертей.

Найбільша кількість зафіксована в Бангладеш, Малайзії, Таїланді та В’єтнамі.

Що робити європейцям

Більшість європейських випадків досі були імпортованими, що є відображенням міграції людей.

Минулого року кількість таких випадків зросла і становила майже 5 тис.

Але місцеві “комарині” інфекції також зростають: 130 людей постраждали в 2023 році, роком раніше ця цифра була майже вдвічі меншою – 71 особа.

– Європа вже бачить, як зміна клімату створює більш сприятливі умови для поширення інвазивних комарів у раніше неуражені райони, — сказала директорка ECDC Андреа Аммон.

Аммон радить людям вживати заходів особистого захисту – прибирати застійну воду з садів або балконів, де можуть розмножуватися комарі, використовувати репеленти, а також сітки на вікнах і дверях.

Фахівці наголошують, раннє виявлення випадків захворювання, заходи з підвищення обізнаності людей зараз є першорядними в регіонах Європи, які у найбільшому ризику.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-12 12:44:12