Україна і світ

Угорщина блокує кошти ЄС для України, Кулеба прибув до Китаю, а Зеленський провів Ставку: головні новини 23 липня

Фото: Факти ICTV

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізацію в Україні ще на 90 днів.

Своєю чергою глава МЗС України Дмитро Кулеба прибув до Китаю на запрошення свого китайського колеги.

Що відбулося в Україні та світі за добу 23 липня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Рада продовжила воєнний стан ще на 90 днів

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану в Україні ще на 90 днів — до 11 листопада.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

— Верховна Рада продовжила дію воєнного стану ще на 90 днів – до 11 листопада, – написав Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

Він зазначив, що за це проголосували 339 народних обранців.

Нардеп Ярослав Железняк також повідомив, що парламент підтримав й продовження загальної мобілізації на 90 днів – із 12 серпня до 9 листопада.

За це рішення проголосували 338 депутатів.

Тепер документи має підписати президент України Володимир Зеленський.

Ставка і ракетна програма України

Україна працює над вітчизняною ракетною програмою, щоб зменшити залежність від постачання ракет із боку партнерів, зокрема й для протиповітряної оборони, заявив президент України Володимир Зеленський після проведення Ставки верховного головнокомандувача.

За словами глави держави, під час Ставки заслухали доповідь головкома ЗСУ Олександра Сирського та начальника Генштабу Анатолія Баргилевича.

Йшлося про зміни в оперативній ситуації, а також прогнози, подальші дії та комплектацію бригад для своєчасної ротації.

– Багато уваги приділили можливостям завдавати ударів за лінію фронту. Проаналізували ефективність наших дронів різних типів, а також тактики російської армії щодо безпілотників. Оцінили результативність РЕБ та інших методів боротьби з БпЛА, – повідомив президент.

Також під час Ставки було обговорено ракетну програму України.

– Активно працюємо над тим, щоби зменшити залежність від постачання ракет партнерами, зокрема й для ППО, – повідоми Зеленський.

Щодо цієї теми були доповіді міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна, а також першого заступника міністра оборони Івана Гаврилюка і віцепрем’єра та очільника Мінцифри Михайла Федорова.

Рада не змогла проголосувати за заборону УПЦ МП

23 липня, під час засідання Верховної Ради, низка депутатів заблокувала трибуну парламенту і вимагала розгляду законопроєкту щодо припинення діяльності УПЦ (МП) в Україні. Відповідний проєкт закону не було включено в порядок денний засідання, оскільки проти внесення документа проголосувала низка нардепів, зокрема, із фракцій Слуга народу та ОПЗЖ.

Спікер ВРУ Руслан Стефанчук згодом заявив, що депутати Верховної Ради зберуться на наступне засідання тоді, коли напрацюють остаточний варіант проєкта закону щодо припинення діяльності УПЦ МП в Україні.

– Щойно робоча група завершить напрацювання законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов‘язаних із Росією, і представить його погоджувальній раді, ми одразу визначимо дату наступного засідання, – сказав він.

Очікується, що наступне пленарне засідання Ради відбудеться в період з 19 по 25 серпня.

Водночас нардеп від фракції Європейська солідарність Олексій Гончаренко пише, що за графіком наступне засідання в серпні планувалося 20 числа.

– Але, по-перше, цей графік є абсолютно умовним і ніким офіційно не затвердженим. По-друге, голова ВР може скликати засідання в будь-який момент, – зазначає він.

Угорщина блокує фінансування ЄС для України

Угорщина має намір системно блокувати програму фінансування військової допомоги Україні від ЄС у розмірі €6,5 млрд.

Таке рішення Будапешт ухвалив на тлі заборони Києва на транзит російської нафти до Угорщини, заявив в інтерв’ю ATV Hírado очільник угорського МЗС Петер Сійярто.

– Я дав зрозуміти, поки це питання не буде вирішено Україною, усі мають забути про виплату €6,5 млрд компенсації за постачання зброї від Європейської миротворчої програми.

Бо якою буде виплата €6,5 млрд, якій ми сприяємо, поки Україна загрожує безпеці нашого енергопостачання? – вважає дипломат.

Сійярто наголосив, що Єврокомісія має чинити значний тиск на Київ. З боку Будапешта ситуація дуже прозора, вважає він.

Детальніше про позицію Угорщини щодо російської нафти – читайте на Фактах ICTV.

Глава МЗС України Кулеба прибув до Китаю

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прибув до Китаю на запрошення глави МЗС КНР Ван Ї. Його візит триватиме 23-25 липня.

Згодом стало відомо, що попри окупацію Росією українських територій, міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на переговорах із українським колегою Дмитром Кулебою під час його візиту до КНР закликатиме до припинення вогню й мирного врегулювання конфлікту.

– Китайська сторона продовжить стояти на боці миру, надавати підтримку зміцненню консенсусу в міжнародній спільноті та спільно шукати реальні шляхи врегулювання “кризи в Україні” (так у Китаї називають російську агресію проти України, – Ред.) політичними методами, – каже Мао.

Детальніше про позицію Китаю щодо російсько-української війни – читайте на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 21:09:06