Україна і світ

Учені довели, стрес напряму впливає на здоров’я кишківника – зменшує кількість корисних бактерій


Команда медичних дослідників із США, Китаю та Німеччини провели дослідження, які показали, що при стресі мозок посилає сигнали у кишківник. Ці сигнали фактично нейтралізують корисні бактерії, що запобігають запаленню та непотрібній імунній відповіді.

Органи спілкуються між собою під час стресу

Дослідження проводилося на мишах. Але його результати підтвердили здогадки, що різні частини тіла, органи нашого організму  спілкуються між собою, надто ж під час стресу.

Одну таку комунікаційну мережу виявили між мозком і кишківником.

Зараз дивляться

Коли організм переживає стрес, мозок змушує органи виділяти гормони, щоб впоратися зі стресовою подією.

Однак це також може спровокувати напад запального захворювання кишківника.

Недооціненні залози Бруннера

Дослідники зосередилися на ролі залоз Бруннера, які знаходяться в стінках тонкої кишки. Ці залози виробляють слиз, який допомагає перетравленому матеріалу рухатися кишківником.

Але насправді виділення слизу не єдина функція залоз Бруннера. Вони посилюють здатність організму боротися з бактеріальними інфекціями. І їхнє видалення чи просто пригнічення неначе відкриває ворота для хвороботворних бактерій.

Учені виявили, що нервові клітини в залозах Бруннера напряму з’єднані безпосередньо з блукаючим нервом, який бере участь у обробці сигналів стресу.

Стрес фактично робить стінки кишківника негерметичними, що дозволяє небажаному вмісту переміститися в кров і, відповідно, викликати негайну імунну відповідь, яка спричиняє запалення.

Отже стрес цілком упевнено можна вважати причиною багатьох кишково-шлункових захворювань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: MedicalXpress

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 16:35:07