Україна і світ

У Вінниці оголосили про створення меморіального проєкту Книга Героїв

У Вінниці стартував амбітний проєкт під назвою Книга Героїв, про який було оголошено на форумі Інформаційний щит України. Деталі дізнавалися Факти ICTV. 

Про що говорили на форумі Інформаційний щит України

Цей захід відбувається уже другий рік поспіль, та є ініціативою громадського об’єднання Ми-Вінничани, Центру Вектор і Новин Вінниці. 

У форумі взяв участь голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.  

– Позитивно вражений рівнем заходу. Поспілкувалися з Єгором Чечериндою, Вадимом Денисенком та Олександром Антонюком, під чуйним модераторством Миколи Філонова, про виклики в інформаційній сфері й те, як нам протидіяти пропагандистській машині Кремля.  

Відзначу проєкт меморіальної Книги пам’яті, яку організатори готують спільно з МХП, щоб подоляни пам’ятали героїв, які загинули у війні з Росією. Бо вони живуть доти, доки ми їх пам’ятаємо.  

Привітали журналістів, передусім вінницьких воєнкорів, із професійним днем, – зазначив політик. 

Книга Героїв буде першим проєктом у Вінницькій області, що зберігатиме історії захисників, які віддали життя або зникли безвісти у війні з російськими окупантами з 2014 року. Їхні дані зберуть волонтери усього регіону. Ініціаторами збору інформації стали Благодійний фонд МХП-Громаді, Ми-Вінничани, Центр Вектор і медіахолдинг Новини Вінниці. 

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв
Проєкт “Книга Героїв”

Проєкт Книга Героїв

Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”
Проєкт “Книга Героїв”

Мар’яна Нарожна, керівниця Групи соціального розвитку Вінниччини, наголосила на важливості пам’яті про героїв та їхні подвиги, закликаючи до невпинної роботи та єдності. 

– Проєкт Книга героїв Вінниччини – це ціна, про яку ми маємо пам’ятати, адже героїв та їхні обличчя має знати кожен. Ми не маємо права зупинятися, разом ми – сила, – зазначила депутатка обласної ради Марʼяна Нарожна

Яка мета проєкту Книга Героїв 

Проєкт має на меті віддати шану військовим, які пожертвували своїм життям в імя свободи України. Журналісти об’єднають фотографії, спогади та інформацію про кожного захисника в єдиний онлайн-портал. 

Народний депутат Микола Кучер акцентував на необхідності більшої уваги до героїчних вчинків воїнів.

– Ми мало пишемо про наших військових, які роблять героїчні вчинки та здійснюють подвиги щодня. Є унікальні люди, яких потрібно показувати. Мало інформації, мало нагород, мало уваги. Сьогодні потрібно максимально приділити увагу військовим, – зазначив народний депутат України Микола Кучер

Детальніше про ініціативу розповів голова ГО Ми-Вінничани Валерій Коровій.

– Ми започатковуємо окремий проєкт, який стосується книги пам’яті в електронному форматі. В ньому ми будемо займатися відновленням даних полеглих військових від 2014 року й до сьогодні. Ми, цивільне населення, прагнемо розпочати цей процес. Користуючись нагодою, запрошую журналістів із Вінницької області до співпраці, – оголосив зі сцени Валерій Коровій

Сергій Кудлаєнко, керівник міського осередку Ми-Вінничани, висловив подяку військовим журналістам за їхню роботу та закликав до активної участі у проєкті, який стане відображенням видатних дій вінничан.  

Родини загиблих,  волонтерів і журналістів запросив до співпраці співорганізатор Микола Філонов. 

– Часопис стане місцем пам’яті про видатні вчинки наших земляків. До співпраці запрошуємо регіональних журналістів, родини загиблих, волонтерів, – сказав він. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Голова Комітету ВР з питань свободи слова наголосив на значенні меморіального проєкту та висловив підтримку цій ініціативі. 

– Хочу подякувати всім, хто долучився, зокрема компанії МХП, яка підтримує цей проєкт. Ми маємо величезний борг перед тими, хто загинув. Є хороший вислів: “Герої не вмирають…”. Але він має продовження: “…доки жива пам’ять про них”. Тут у нас є герої. Ми їхніми іменами називаємо вулиці. Але я повністю згоден, якщо ми не будемо практикувати цю пам’ять…

 Я теж був в Ізраїлі, я був на Арлінгтоні в США – і це культ у хорошому розумінні цього слова. Зі школи приходять. Ти приїжджаєш, наприклад, на сільськогосподарську ярмарку, але в Арлінгтон тебе заведуть стовідсотково, щоб ти побачив, як ми пишаємося своїми героями. 

І нам насправді цього треба вчитися. Тож дякуємо, що ви робите це на місцевому рівні, – підтримав ініціативу Ярослав Юрчишин

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-12 18:48:02