Україна і світ

У США не вірять, що Росія зможе здійснити серйозний наступ – NYT

Фото: Генштаб ЗСУ

Російські війська продовжать тиснути на захисників України на Сході та Півдні, але те, що Збройні сили України можуть зазнати поразки вздовж усієї лінії фронту, є малоймовірним.

Про це пише New York Times, спираючись на повідомлення високопоставленого американського чиновника.

Ситуація на фронті: оцінка США

Як зазначає газета, у конфіденційній військовій оцінці, якою поділився посадовець, зроблено висновок, що Росія продовжуватиме досягати незначних успіхів на сході і південному сході перед 9 травня, свята Дня Перемоги. Однак, за словами високопосадовця, українські військові не зазнають повного розгрому вздовж лінії фронту, попри гостру нестачу боєприпасів.

Зараз дивляться

– Інші американські чиновники не вірять, що Росія має достатньо сил, щоб здійснити серйозний наступ до 9 травня, – пише видання.

Це вимагало б значного нарощування сил, чого американські чиновники поки що не бачать, додає газета.

Проте, аналітики в уряді США і за його межами вважають, що в кращому випадку пройде літо, а в гіршому – кінець року, перш ніж Україна зможе стабілізувати свою лінію фронту завдяки новому вливанню допомоги з боку партнерів.

Поки Україна бореться за утримання території, американські чиновники вважають, що Росія продовжуватиме наступати і використовувати переваги, які вона має зараз, до того, як буде доставлено все західне підкріплення.

– Я не думаю, що росіяни мають намір зробити великий наступ зараз, але вони досягли тактичних успіхів у кількох місцях і, ймовірно, поспішають використати їх до того, як на фронт надійде нове озброєння, яке зможе змінити ситуацію, – сказав Ральф Ф. Гофф, колишній високопоставлений співробітник ЦРУ, який служив у Східній Європі і колишньому Радянському Союзі, і який нещодавно відвідав Україну.

Він попередив, що погрози минулого тижня міністра оборони Росії Сергія Шойгу про збільшення кількості нападів на логістичні центри і сховища західного озброєння в Україні слід сприймати серйозно.

Військові поставки для України

Офіційні американські та європейські чиновники, яких опитала газета NYT, кажуть, що надання зброї Україні останнім часом є збільшенням “скромної, але стабільної допомоги від союзників, що надходила протягом останніх шести місяців”.

Так, наприклад, представник британського Міноборони заявив, що частина нового озброєння, оголошеного в рамках пакету на £500 млн, почала надходити ще до того, як про це було оголошено.

– Але прибуття додаткових партій ракет дальньої дії Storm Shadow, які британський урядовець назвав “абсолютним пріоритетом”, може зайняти кілька тижнів, – додає видання.

Своєю чергою високопосадовці з США та інших західних країн погодилися, що артилерія, засоби для ППО та інші боєприпаси є найбільш нагальними потребами України. Це також зброя, яку можна доставити швидше: через склади військовими літаками, а потім переправити через кордон потягами або вантажівками, упакувавши в палети, які легко приховати.

Видання зазначає, що поставки можуть бути особливо швидкими, якщо боєприпаси вже накопичені в Центральній і Східній Європі, де Сполучені Штати і їхні союзники зберігають резерви.

За словами офіційних осіб, фахівцям з логістики на американській військовій базі у Вісбадені, Німеччина, може знадобитися лише кілька днів, щоб скоординувати доставку найнеобхіднішого озброєння.

– Бойові машини, катери, сучасні гармати, пускові установки ракет і системи протиповітряної оборони передавати набагато складніше і довше – частково тому, що через їхні розміри їх часто доводиться перевозити морем і потягами з посиленою охороною, – пояснює видання.

Один американський чиновник заявив газеті, що більша частина великого озброєння, яке фінансується за рахунок нової американської допомоги, і навіть частина боєприпасів, буде відправлена зі США і, швидше за все, не буде доставлена до літа, а то й пізніше.

Ситуація ускладнюється тим, що не все озброєння, яке було обіцяно, буде доступне негайно.

За словами американського чиновника, потрібен час, щоб з’ясувати, що саме можна передати Україні, не виснажуючи підрозділи НАТО, які мають бути боєздатними. Йдеться, наприклад, про бойові машини піхоти Bradley і бронетранспортери Humvee, які були частиною американського пакету. Інша зброя, наприклад, 155-міліметрові артилерійські снаряди, яких відчайдушно потребує Україна, є дефіцитною в усьому світі.

І українські війська потребують тренувань з використання деяких видів озброєнь, перш ніж вони будуть передані, як, наприклад, третя німецька передача системи Patriot, про яку було оголошено 13 квітня.

Як пише видання, у понеділок близько 70 українських військовослужбовців лише розпочнуть шеститижневий курс навчання роботі з Patriot на військово-повітряній базі на сході Німеччини. За словами полковника Яна-Генріка Сухордта, начальника відділу наземних засобів протиповітряної і протиракетної оборони штабу ВПС Німеччини, це прискорений курс навчання, який зазвичай триває від шести до дев’яти місяців.

– Не можна просто віддати таку систему озброєнь, як Patriot, не навчивши людей, як нею користуватися, – сказав полковник Сухордт в інтерв’ю в четвер.

Після завершення навчання німецьким військовим зазвичай потрібно близько двох днів, щоб перевезти величезні пускові установки, радар та інші частини до логістичного центру в Польщі і передати їх українським офіційним особам, які мають перевезти їх через кордон.

Очікується, що нещодавно обіцяна система Patriot прибуде в Україну не раніше кінця червня. Його поставка може збігтися з поставкою іншої великої системи озброєнь, яку Україна вже давно вимагає: винищувачів F-16.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-04 00:50:16

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин