Україна і світ

Роботодавців зобов’язали надсилати повістки своїм співробітникам поштою: кого стосується

Фото: Факти ICTV

Кабінет міністрів України оновив порядок призову на військову службу під час мобілізації. Тепер уточнено низку процесів, серед яких вручення повісток та уточнення військово-облікових документів.

Водночас роботодавці мають нові зобов’язання, наприклад, надсилання повісток поштою робітникам, які працюють дистанційно або перебувають у відпустці. Також їх потрібно буде звітувати ТЦК про людей, які звільнилися з роботи чи відмовилися від повістки.

Роботодавців зобов’язали надсилати повістки поштою працівникам

Згідно з постановою Кабінету міністрів №563 від 16 травня 2024 року, тепер роботодавці мають надсилати повістки поштою про необхідність прибути до ТЦК і СП рекомендованим листом певним робітникам.

Зараз дивляться

Якщо керівники державних органів, органів місцевої влади, підприємств та установ отримують розпорядження ТЦК про оповіщення військовозобов’язаних, то вони мають видати наказ і повідомити про нього працівників.

Роботодавці будуть зобов’язані довести до відома рекомендованим листом тим, хто працює дистанційно, виконує надомну роботу, тимчасово не працездатний, перебуває у відпустці або відрядженні.

Замовне поштове відправлення має містити оголошену цінність та опис вкладення у частині, що стосується прибуття працівника до відповідного ТЦК.

Тепер роботодавців зобов’язали в триденний термін надсилати копії наказів, підтверджувальну інформацію або документи про відповідне сповіщення до ТЦК.

Доставлення працівників до ТЦК і СП

За новою постановою №560, бізнес та інші роботодавці мають після отримання розпорядження не лише вручити повістки, а й забезпечити прибуття працівників до ТЦК і СП.

Крім того, роботодавці мають звільнити працівників від обов’язків на час поїздки до ТЦК та назад.

Також вони будуть зобов’язані інформувати ТЦК про працівників, які звільнилися або відмовилися від отримання повістки.

Оновлення військово-облікових даних

Як йдеться у постанові Кабінету міністрів №560 від 16 травня 2024 року, після набрання чинності указу президента про мобілізацію резервісти та військовозобов’язані мають протягом 60 днів уточнити номер телефону, місце проживання, електронну пошту та іншу інформацію у ТЦК і СП, ЦНАПах, е-кабінеті або мобільному додатку Резерв+.

Чоловіки призовного віку мають носити з собою військово-обліковий документ з 18 травня.

У разі його втрати всі дані уточнюються у ТЦК за місцем перебування, а згодом оформлюється новий документ.

Кого можуть мобілізувати

У постанові Кабміну уточнено, що мобілізації підлягають резервісти та військовозобов’язані, які придатні до служби за станом здоров’я та не мають права на відстрочку.

Людей, які входять до цієї категорії громадян, призивають для комплектування з’єднань, військових частин, ЗВО, навчальних центрів ЗСУ та інших формувань. Чоловіків можуть призвати, незалежно від місця перебування на військовому обліку.

Як уточнено в постанові, відтепер також можуть бути мобілізовані:

  • звільнені з військової служби, згідно з законом про люстрацію;
  • раніше засуджені до позбавлення або обмеження волі, арешту або виправних робіт за кримінальну провину, за нетяжкий чи тяжкий злочин, звільнені від покарання з випробувальним терміном, крім засуджених за злочин проти основ національної безпеки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-21 22:44:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин