Україна і світ

У середньому жінкам потрібно на 11 хвилин більше нічного сну, ніж чоловікам — експерт

Експертка з жіночого здоров’я та сну Ейлін Александер розповіла, що може бути наукове обґрунтування того, чому жінкам потрібен додатковий сон краси.

Річ у тім, що дослідження показують: у середньому жінкам потрібно на 11 хвилин більше сну за ніч, ніж чоловікам. Хоча ця різниця виглядає незначною, вона може мати помітні наслідки для загального стану здоров’я і благополуччя.

Гормональні зміни

За словами експерта, жінки відчувають американські гірки гормональних змін протягом усього свого життя – від менструації до вагітності та менопаузи.

Зараз дивляться

Кожен із цих етапів може порушити режим сну. Жінки також на 40% частіше, ніж чоловіки, страждають від безсоння.

– Коли справа стосується фізіології, жіночі гормони відіграють величезну роль. Загалом це означає, що жінки відчувають більшу потребу уві сні і більш схильні до денного сну, – пояснила Александер.

Очікування та обов’язки

Крім біологічних чинників, суспільні очікування та обов’язки також впливають на потребу жінок у сні.

Дослідження показали, що жінки часто беруть на себе більшу частину домашніх обов’язків, що призводить до підвищеної втоми і стресу.

– Жінки, як правило, встають вночі, щоб підтримати дітей або, в деяких випадках, літніх батьків. Ці додаткові навантаження можуть зажадати більше сну для відновлення і підтримки оптимальної когнітивної функції, – каже експерт.

Індивідуальні потреби

Однак індивідуальні потреби уві сні можуть відрізнятися у різних людей, незалежно від статі. Такі фактори, як вік, спосіб життя та загальний стан здоров’я, впливають на оптимальну тривалість сну людини.

Хоча потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти гендерні відмінності між потребами і циклами сну в чоловіків і жінок, наслідки нестачі сну добре відомі і можуть мати величезний вплив як на чоловіків, так і на жінок, резюмувала Александер.

Щоб отримати необхідний вам відпочинок, експерти рекомендують дорослим спати від семи до дев’яти годин на добу. Якщо ви все ще відчуваєте, що не отримуєте достатнього відпочинку, зверніться до лікаря.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 12:42:06