Суспільне мовлення

У Львові прооперували дівчину, в якої одна нога була на 7 см коротшою за іншу

Львівські ортопеди-травматологи дитячої лікарні святого Миколая спільно з польськими колегами прооперували 17-річну Христину Герус, в якої одна нога була на 7 см коротшою за іншу. За тиждень після ендопротезування дівчина зробила перші кроки без милиць.

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

У 10 років львів’янка Христина Герус впала і зламала тазову кістку. Під час обстеження фахівці виявили у дівчини ще одну проблему — юнацький епіфізеоліз голівки стегнової кістки. Це означає, що голівка зісковзнула з шийки в зворотному напрямку і продовжувала з’їжджати все далі і далі.

Як повідомляють медики, діти з таким діагнозом стають кульгами. Щоб цього уникнути, хірурги прооперували дівчинку, поставили голівку стегнової кістки на місце та зафіксували усе шурупами. Проте через рік після операції у пацієнтки виникли ускладнення.

“Ми виявили асептичний некроз голівки стегнової кістки. Це рідкісне ускладнення, яке трапляється лише у 15% прооперованих дітей. Через те, що голівка тривалий час постійно з’їжджала, судини, що її живлять, сильно травмувались і голівка почала розпадатись. Це призвело до того, що почалася затримка в рості правої, прооперованої ноги. Ми знали, що, коли Христина виросте і ріст кісток зупиниться, їй треба буде подовжувати ногу”, — розповідає завідувачка ортопедо-травматологічного відділення лікарні Галина Гачкевич.

Коли Христині було 13 років, різниця в довжині ніг вже не дозволяла нормально ходити. Тоді дівчинці прописали спеціальне ортопедичне взуття. А у 17 років права нога дівчини вже була коротшою за ліву аж на 7 см. І скорегувати цю ваду могла лише операція. Львівські ортопеди-травматологи разом з польськими колегами виконали Христині ендопротезування.

Христина Герус. Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

“Такого втручання у західних областях дітям ще не робили. Команда лікарів замінила пошкоджені голівку та кульшову западину на титанові імплантати. Окрім цього, у голівку вставили спеціальну ніжку, яка допомогла подовжити кістку і виправити різницю в довжині”, — йдеться у повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після операції дівчина розпочала реабілітацію. Разом з фізичним терапевтом Христина розробляє та вчиться навантажувати праву ногу. Через тиждень після ендопротезування дівчина зробила перші кроки без милиць — на рівних ногах. Надалі дівчина зможе жити повноцінно.


Джерело: Суспільне мовлення України