Суспільне мовлення

У Львівській області запровадили електронний квиток: як він працює та скільки коштував проєкт

Від сьогодні, 30 листопада, у міжміському та приміському громадському транспорті Львівської області з’явилася можливість оплатити за проїзд безготівково.

Як розповів під час брифінгу начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, у всіх автобусах, які курсують міжміськими та приміськими маршрутами Львівщини встановлені валідатори, які дають можливість розрахуватися без готівки.

“Для перевізників це можливість чітко скільки людей на якому маршруті їде й яким має бути ціноутворення. Для пасажирів — це зручність у розрахункові. Для нас важливо, щоби люди платили чітко за кілометраж”, — каже він.

За словами Максима Козицького, на впровадження безготівкової оплати за проїзд у міжміському та приміському транспорті області не витрачали грошей з обласного чи державного бюджету. На це приватний інвестор витратив близько 40 млн гривень.

“Інвестор також взяв на себе зобов’язання реалізувати систему пільгових перевезень. Карточки будуть видавати безоплатно. Також все питання щодо контролю покладено на інвестора”, — зазначив начальник ЛОВА.

Цей проєкт реалізували протягом року.

Електронний квиток: як він працює. Фото: сторінка у Facebook Максима Козицького

Як пояснив GR-партнер ТзОВ “Смарт-Тикет Технолоджи” Олексій Шуліка, пасажир, сідаючи в автобус, повинен прикласти картку або інший пристрій до валідатора. А коли виходитиме, то знов повторити цю процедуру. Тоді з його рахунку знімуть оплату за той час у кілометрах, скільки він проїхав.

Валідатор друкує квиток. Для моделі безготівкової оплати “Check-In/Cheсk-Out” це передбачено наступним чином:

1. При першому прикладанні пасажиру видає посадковий квиток (з інформацією про перевізника, маршрут, час посадки тощо) з qr-кодом.

2. Коли відбудеться друге прикладання і система спише гроші за відстань згідно тарифної сітки наданої перевізником, за qr-кодом в особистому кабінеті, або в мобільному додатку в історії поїздок, можна поглянути фіскальний чек.

“Зараз ще є перехідний період, протягом якого можна сплатити готівкою. А також, поки пільговики не отримають свої пільгові картки, діють посвідчення”, — каже Олексій Шуліка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він додав, що контролери, які працюватимуть на маршрутах, не каратимуть тих, хто не сплатив, а роз’яснюватимуть та допомагатимуть провести оплату.


Джерело: Суспільне мовлення України