Україна і світ

У 2024 році від ударів РФ по лікарнях загине українців більше, ніж минулого року — ВООЗ

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2024 році внаслідок смертоносних атак РФ на медичні заклади може загинути більше українців, ніж минулого року.

Цей прогноз був лише доповнений після російського ракетного удару по дитячій лікарні Охматдит у Києві.

До удару по Охматдиту

Зазначається, що до удару по Охматдиту ВООЗ зафіксувала 18 смертей і 81 поранення внаслідок понад 175 нападів на інфраструктуру охорони здоров’я в Україні за першу половину 2024 року. Організація також зафіксувала 44 напади на медичні автомобілі за цей період.

За весь 2023 рік ВООЗ нарахувала 22 смерті і 117 поранень унаслідок 350 ракетних атак РФ, і 45 конкретно на медичні транспортні засоби, такі як машини швидкої допомоги. Інші організації називають кількість загиблих ще вищою.

Женевська конвенція

Напади на цивільні лікарні заборонені статтею 18 Женевської конвенції, яка була ратифікована державами-членами ООН після Другої світової війни. А стаття 20 конвенції свідчить, що працівники охорони здоров’я мають бути захищені всіма воюючими сторонами.

За словами експертів, атака Росії була спрямована на найуразливіші верстви населення і створила додаткове навантаження на українську систему охорони здоров’я, і без того навантажену до межі.

Міжнародне гуманітарне право

Як заявив адвокат і директор із розслідувань нью-йоркської організації “Лікарі за права людини” Крістіан Де Вос, згідно з міжнародним гуманітарним правом, лікарні та медичні установи захищені саме тому, що цивільні особи звертаються по допомогу.

– Це об’єкти, які покликані забезпечити захист цивільного населення і позбавити його від жахів війни, – зазначив Де Вос.

Фото: МОЗ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 12:24:04