Україна і світ

Порівнювала Зеленського з Гітлером: у Румунії з виборів президента зняли кандитатуру Діани Шошоаке

Фото: Getty Images

Конституційний суд Румунії виключив проросійську праворадикальну політикиню Діану Шошоаке зі списку кандидатів у президенти на майбутніх виборах.

Про це пише Reuters та руминське видання Digi 24.

Суд у Румунії зняв Шошоаке з виборів

У Румунії, яка є членом Європейського Союзу і НАТО, 24 листопада і 8 грудня відбудуться два тури президентських виборів, а в проміжку між ними пройдуть парламентські вибори.

Близько 20 політиків офіційно взяли участь у виборах, при цьому опитування громадської думки показують, що уподобання виборців дуже розрізнені.

Серед них – Діана Шошоаке, лідерка партії SOS Romania, невеликої ультранаціоналістичної євроскептичної опозиційної партії, яка несподівано здобула два місця в Європейському парламенті в червні.

Конституційний суд Румунії зустрівся в суботу, щоб обговорити юридичні запити, висунуті проти шести кандидатів. Серед них була і Шошоаке. Суд відхилив п’ять запитів, але прийняв скаргу проти Шошоаке, не надавши пояснення свого рішення.

У відповідь на це політикиня, яка під час винесення рішення вела пряму трансляцію на Facebook, повідомила своїм підписникам: «Це доводить, що американці, євреї та Європейський Союз змовилися сфальсифікувати румунські вибори ще до їх початку».

– З цього моменту ми маємо чіткий доказ того, що в Румунії обговорюється диктатура і повна відсутність демократії, – написала вона.

Як правило, Конституційний суд оприлюднює детальні пояснення своїх рішень пізніше.

Оскільки суд у складі дев’яти членів є політично призначеним, низка політиків, як пише Reuters, звинуватили КС Румунії у втручанні у вибори.

Попри це, Діана Шошоаке подала нові документи для участі в президентських виборах до Центральної виборчої комісії країни. Це відбулось в суботу ввечері, за десять хвилин до закінчення терміну подачі документів. Втім згодом ЦВК Румунії опублікувала офіційну заяву, в якій йдеться про те, що орган відхилив нову кандидатуру на посаду президента, подану Шошоаке.

За даними джерел Digi 24, виборча комісія назвала кандидатуру Шошоаки «неприйнятною».

Інформація, опублікована на сайті Digi24.ro, може бути відтворена, відповідно до чинного законодавства, лише 120 знаками.

Разом з тим, з соціологічних досліджень випливає, що громадська думка на боці лівого соціал-демократа і прем’єр-міністра Марчела Чолаку. Найімовірніше, що саме він пройде до другого туру президентських виборів, але неясно, з ким саме він буде змагатися.

Що відомо про Шошоаке

Попри обіймання посади у Сенаті Румунії, Діана Шошоаке має дуже сумнівну репутацію як в Європарламенті, так і всередині країни, оскільки за її плечима чимало скандалів.

Наприклад, під час одного з засідань Європейського парламенту Шошоаке вивели з зали, оскільки вона намагалась перебити іншого європарламентаря. Паралельно із цим Шошоаке кричала “Віримо в Бога” і розмахувала іконою. Також вона казала про те, що приведе священнослужителя до будівлі Європарламенту, щоб “прогнати звідти дияволів”.

Крім того, Шошоаке у березні 2023 року внесла законопроєкт про зміни до закону Румунії, в якому закликала анексувати Чернівецьку область, Буджак (Одеська область), Марморощину та острів Зміїний.

Паралельно із цим вона порівнювала президента України Володимира Зеленського із нацистським фюрером Адольфом Гітлером.

– Україна повністю дискваліфікувала себе, і це момент, коли міжнародна громадськість також повинна усвідомити, що Україна не заслуговує на надану їй підтримку, тому що вона є нащадком нацистської імперії, а Зеленський не може бути кимось іншим, як Гітлером, — казала одіозна румунська сенаторка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Примітно, що 10 жовтня 2023 року в румунському парламенті був скасований виступ українського президента саме через Діану Шошоаке. Перед початком звернення, скандальна політикиня погрожувала зірвати виступ Зеленського, а також хотіла прийти до зали парламенту з картою так званої Великої Румунії, куди вписані українські території.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 22:44:04