Україна і світ

Thermonator — вогнеликий друг людини: у США представили робота-собаку з вогнеметом на спині

Як інформує профільний портал з дослідження розвитку робототехніки Inceptive Mind, Thermonator є проривом у галузі роботизованих технологій у поєднанні з практичним застосуванням. Цей чотирилапий робот-собака вартістю $9420 є першим у своєму роді оснащеним вогнеметом ARC, призначеним для ведення вогневої атаки, повідомляє АрміяInform.

Даним роботом оператор управляє дистанційно не наражаючи себе на небезпеку. Під час бойових дій його можна, зокрема, використати для атаки на траншею противника.

Як зазначили розробники, це перший у світі робот-собака, оснащений вогнеметом. У пристрій вбудований лазерний приціл, лідар (LiDAR) для самостійного пересування та можливість віддаленого керування через спеціальну програму.

LiDAR використовує лазерні імпульси для точного та безперервного вимірювання відстані до заданої цілі чи області. Датчики LiDAR — це інструменти картографування та вимірювання на основі світла, які надзвичайно корисні у багатьох різних галузях. За даними Throwflame, LiDAR також допомагає роботам уникати перешкод та працювати у віддалених районах.

Робот-собака Thermonator з вогнеметом на спині. Фото: Throwflame

«Термонатор» використовує компактний ARC-вогнемет з електричним приводом. Відео на сайті Throwflame показує, як собака-робот бігає і стрибає різноманітною місцевістю, від лісу до засніженої землі, видихаючи вогонь. Роботом вагою близько 17 кг можна керувати віддалено через Wi-Fi чи Bluetooth.

Чотириногий робот запрограмований на автономну роботу. Він обладнаний баком для бензину та батареєю, яка працює без підзарядки 60 хвилин. Робопес здатний обходити або перестрибувати перешкоди та має лазерне прицілювання.

Thermonator схожий на робособаку Spot. Однак компанія Boston Dynamics забороняє використовувати свого робота як зброю. Оскільки правила використання робота Spot від компанії Boston Dynamics ветують використовувати машину з цією метою, Throwflame звернулася з пропозицією про співпрацю до китайської компанії Unitree.

Thermonator створений на базі чотирилапого робота Unitree Go1. Він набагато менший і компактніший за робота Spot, але теж оснащений безліччю камер і сенсорів, які наділяють його деяким рівнем автономності. Роботом також можна керувати за допомогою бездротового контролера.

3 16
Thermonator керується контролером від першої особи (FPV). Фото: Throwflame

Управління системою здійснюється за допомогою контролера First Person View, що широко використовується для управління безпілотними літальними апаратами. Сайт The War Zone, який також розмістив новину про цей робот, не забув уточнити, що дана концепція набула популярності в Україні, де використовується для спрямування безпілотних апаратів на цілі.

Довідково: Вогнемети використовувалися як зброя з того часу, як німецька армія почала їх застосовувати на полях боїв у 1911 році. Вони використовувалися для руйнівного ефекту під час збройних конфліктів, щоб спалити ворожі позиції, легкі укріплення, а також розчищати траншеї та банально викликати страх. Але здебільшого тоді він мав психологічну силу, щоб налякати ворожих солдатів, іноді набагато більшу, ніж практичне ураження противника.

4 10
Робот-собака Thermonator з вогнеметом на спині. Фото: Throwflame

Загалом, більш «військового класу» робособаки вже служать у багатьох ролях у Збройних силах США. Зокрема, Корпус морської піхоти США вже досліджував їхнє використання як зброї, встановивши тренувальну версію піхотної протиброньової ракетної установки M72 на одному з чотирилапих автоматів.

Тож запити військових за цими програмами будуть лише зростати в майбутньому, оскільки можливості чотирилапих дронів збільшаться, особливо з погляду їхньої автономності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Робот-собака Thermonator з вогнеметом на спині. Відео: Throwflame

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-05-01 09:11:40

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин