Україна і світ

у Мін’юсті назвали кількість заяв від ув’язнених

Близько 5 тисяч українських ув’язнених підтримали пропозицію звільнити їх від покарання за умови підписання контракту зі Збройними силами України. Відповідних заяв є вже понад 3 тисячі.

Про це в ефірі Єдиних новин повідомила Олена Висоцька, заступниця міністра юстиції.

Президент України Володимир Зеленський 17 травня підписав закон, який дає можливість мобілізуватися до лав Збройних сил України деяким категоріям засуджених.

Зараз дивляться

За словами Юлії Висоцької, за законом саме бажання засудженого укласти контракт зі Збройними силами та отримати умовно-дострокове звільнення є визначальним. Тому говорити про конкретні цифри, скільки ув’язнених готові приєднатися до ЗСУ, покаже практика.

– Якщо говорити про час (коли засуджені зможуть стати до лав ЗСУ), то ми вже почали роботу над тим, щоб ті, хто виявив бажання приєднатися до Збройних сил України, написали відповідні заяви. Вони проходять військово-лікарські комісії, зараз знайомляться із командирами. А далі матеріали передаються до суду, – заявила Олена Висоцька.

Кого із засуджених можуть мобілізувати

За словами Олени Висоцької, закон має низку обмежень щодо тих, хто може мобілізуватися до ЗСУ. Зокрема, такої можливості не буде у тих, кого засудили за важкі злочини, наприклад: вбивство двох або більше людей, злочини на сексуальному ґрунті, злочини, пов’язані із посяганням на життя правоохоронців, злочини терористичного характеру, проти основ нацбезпеки України тощо.

– Тобто не всі категорії засуджених зможуть скористатися цією можливістю (мобілізуватися). Це робилося для того, щоб убезпечити військових від зайвих проблем із категорією засуджених, які не готові допомагати Збройним силам України, – заявила заступниця міністра.

Крім того, у засуджених можуть бути суспільно небезпечні хвороби, такі як: ВІЛ, туберкульоз чи гепатити. Тому їх так само виключили зі списку тих, хто міг би приєднатися до лав ЗСУ.

Хто буде командувати підрозділами засуджених

Командирами у підрозділах, де служитимуть засуджені, будуть кадрові українські військові, наголосила Олена Висоцька.

За її словами, думка кожного командира є також визначальною щодо затвердження тієї чи іншої кандидатури.

– Одна справа, коли засуджений має бажання служити, інша справа, коли командир може відмовити, – зауважила Олена Висоцька.

Скільки засуджених подали заяви

За словами заступниці міністра юстиції, вже понад 3000 ув’язнених написали такі заяви. У Мін’юсті до ухвалення цього закону так і прогнозували.

Спочатку Мін’юст визначав потенціал у 20 тис. засуджених. Але є обмеження статей, з якими можуть взяти у військо.

– Коли ми говоримо про 20 тисяч – це дуже теоретичний потенціал. Реально можна говорити про 4-5 тисяч мотивованих людей, у яких є бажання умовно достроково звільнитися… Це є допомога Збройним силам України, саме тому ми пішли на такий крок, – заявила Олена Висоцька.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-21 13:50:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин