Україна і світ

Сюрпризи попереду: військові експерти оцінили перспективи Курської операції ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ

Операція ЗСУ у Курській області РФ вже отримала похвальні оцінки серед західних партнерів, які сприяють Україні у завершенні війни, розв’язаної Москвою.

15 серпня фахівці аналітичного центру США  Atlantic Council оцінили значення та перспективи цього наступу українських військ – об’єктивно значно ефективнішого, ніж контрнаступальна операція 2022 року.

Курська операція – Дебра Кейган, експерт Атлантичної ради

Старша дослідниця Атлантичної ради Дебра Кейган закликала міжнародну спільноту бути точною у формулюваннях та уникати терміну “окупація”, коли йдеться про дії Сил оборони України на Курщині.

Зараз дивляться

— Я не вважаю українські сили безвідповідальними, як російські. На мій погляд, Україна не має наміру завдавати болю та страждань цивільному населенню в Росії так, це робила і продовжує робити російська армія на українській території.

Україна не діє так. Так не діють цивілізовані країни, – наголосила експерт.

За словами Кейган, ключова мета ЗСУ у цій операції не завдати болю місцевому населенню Курської області, а “завдати втрат особисто Путіну та його військам”.

— Їм настав час визнати та відмовитися від безглуздої думки, що вони здатні захопити світ, — резюмувала вона.

Андрій Загороднюк, міністр оборони України 2019-2020

Ексглава Міноборони Андрій Загороднюк упевнений: у Курській області ще очікуються сюрпризи.

—  Україні вдалося щось таке, що вважалося багатьма аналітиками немислимим – здивувати Росію не зовсім традиційною операцією, – наголосив він.

Загороднюк зазначив, що в першу добу настання ЗСУ операція була схожа на рейд, але в міру фактичного освоєння регіону українськими військами Кремль зрозумів, що має справу аж ніяк не з короткостроковою акцією.

— Я не думаю, що стратегічно Україна має якісь амбіції чи апетити до постійного утримання російської території. Українці ніколи не хотіли жодного шматка Росії, аби росіяни зазнали поразки в окупації нашої землі, – сказав колишній глава українського оборонного відомства.

Джон Гербст, експосол США в Україні

Американський дипломат Джон Гербст заявив, що немає реальних причин для занепокоєнь, які знову виникли у міжнародній спільноті після наступу на Курщину, а саме, що Путін готовий використати ядерну зброю.

— Мені здається, це демонструє, що такі загрози Путіна були очевидним блефом. І це було очевидно ще рік тому, – зазначає він.

Водночас Гербст визнає, що у Вашингтоні з подібним шантажем із Москви рахувались, тому Україна отримала лише частковий дозвіл на використання далекобійної зброї.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— І це серйозна стратегічна помилка західних лідерів. Немає сумнівів у тому, що світ можливий лише у тому випадку, коли московські сили зазнають серйозної поразки. Чому ми надягаємо наручники на військових, обмежуючи їхні можливості? Це просто погана стратегія. Це не входить в американські інтереси і лише призводить до більшої кількості смертей українців, – підсумував експредставник США у Києві.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 22:54:08