Україна і світ

Статистика цукрового діабету в світі і в Україні, причини хвороби та її лікування

Дата 15 квітня у всесвітньому медичному календарі відзначена, як День боротьби з цукровим діабетом I типу. За інформацією МОЗ України, торік цукровий діабет I і II типів було діагностовано у більш ніж 500 тис. жителів нашої країни.

Цей день започаткували на честь дівчинки Джакії Монік Фуртик, якій у дитинстві діагностували цукровий діабет I типу. Через ускладнення, спричинені недугою, дівчинка померла в 13-річному віці.

Причини цукрового діабету

Цукровий діабет І типу – хронічне захворювання, що впливає на здатність організму людини переробляти глюкозу, одержувану з їжі, для вироблення енергії. Найчастіше цукровий діабет І типу виявляють у ранньому віці, тоді як цукровий діабет ІІ типу – повністю набута хвороба.

Захворювання цукровий діабет розвивається, коли імунна система атакує клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін – гормон, що допомагає перетворювати глюкозу на енергію, необхідну клітинам організму. Тому людям із цукровим діабетом I типу життєво необхідні щоденні ін’єкції інсуліну.

Вважається, що цей тип діабету є результатом аутоімунної реакції, коли організм атакує сам себе помилково. Цей процес може тривати місяцями або роками, перш ніж з’являться будь-які відчуття.

Лікування

Люди, які живуть із діабетом І типу, потребують постійної інсулінотерапії та повинні ретельно контролювати рівень цукру в крові, щоб уникнути таких ускладнень, як сліпота, ниркова недостатність і пошкодження судин.

Головне запобігати станам гіпоглікемії – небезпечно низького рівня цукру в крові, що є найчастішою причиною смерті людей із діабетом.

Статистика

За даними медиків, приблизно 5-10% людей у світі з цукровим діабетом мають саме І тип. Зазвичай він розвивається у дітей та підлітків, проте може й у дорослих.

Понад одному мільйону дітей та підлітків у світі діагностовано цукровий діабет І типу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-15 10:43:56