Україна і світ

США та Україна підпишуть безпекову угоду 13 червня: що відомо

Сполучені Штати та Україна 13 червня підпишуть двосторонню безпекову угоду в кулуарах саміту G7 в Італії.

Про це повідомив Радник з національної безпеки Білого дому Джейк Салліван та керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Водночас американський телеканал CNN із посиланням на кількох людей, знайомих з деталями угоди, розповів.

Безпекова угода США та Україна

– Завтра, президенти Байден і Зеленський обговорять потужну підтримку для України зараз і в майбутньому. Після цієї зустрічі президенти підпишуть угоду про безпеку, яка прояснює, що наша підтримка триватиме й у майбутньому, – сказав Салліван.

Радник президента США додав, що в угоді передбачено подальшу співпрацю між США та Україною, зокрема, у сфері оборони.

Зараз дивляться

Своєю чергою керівник ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що підписана угода стане 16-ю за ліком.

– Велика честь очолювати команду делегації щодо підписання безпекових гарантій. Ми пройшли великий шлях співпраці з США і вся команда зробила велику роботу, щоб ця майбутня угода стала можливою, – написав він.

Єрмак також побічно підтвердив підписання угоди між США та Україною саме завтра, натякаючи на саміт G7, який розпочнеться 13 червня.

– Я щиро вдячний за роботу нашій команді, а також союзникам. Чекаємо саміту G7, – написав він.

США та Україна підпишуть безпекову угоду: що передбачає документ

Своєю чергою телеканал CNN пише, що хоч угода і прокладає шлях для довгострокових відносин США з Україною у сфері безпеки, але вона може бути скасована майбутніми американськими адміністраціями.

– Угода стала результатом багатомісячних переговорів між США і Україною і, як очікується, зобов’язує США протягом 10 років продовжувати навчання українських Збройних сил, розширювати співпрацю у виробництві озброєнь і військової техніки, продовжувати надавати військову допомогу і більше обмінюватися розвідданими. Але очікується, що ця обіцянка буде “виконавчою угодою”, що робить її менш формальною, ніж договір, і не буде обов’язком для будь-яких майбутніх президентів, – йдеться у повідомленні.

CNN із посиланням на два джерела пише, що угода між США та Україною не містить конкретних грошових зобов’язань щодо підтримки оборони України.

За інформацією одного з джерел, в додатку до угоди буде викладено, як Білий дім планує працювати з Конгресом США над виконанням зобов’язань у сфері безпеки, зокрема, щодо довгострокового фінансування, яке буде необхідне для підтримки оборони України.

В рамках угоди США пообіцяють провести консультації з Україною одразу після майбутньої атаки з боку Росії, щоб визначити подальші кроки, сказали джерела CNN, знайомі з текстом угоди.

– Але двостороння угода зі США, як і з іншими союзниками України, не міститиме положення про взаємну оборону, яке б зобов’язувало їх до військового захисту України в разі нового нападу, – пише видання.

Нагадаємо, раніше видання Financial Times повідомляло, що безпекова угода України та США буде підписана за кілька днів до Саміту миру, який запланований на 15-16 червня. В ній, як повідомлялось, закріплені зобов’язання щодо довгострокової підтримки, включно з військовою підготовкою, обміном розвідданими та економічною допомогою.

Джерела: White House, Андрій Єрмак, CNN

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-12 19:20:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин