Львівський портал

США стурбовані ударами України по російських ядерних РЛС, – WP

Сполучені Штати побоюються, що нещодавні удари українських безпілотників по російських системах раннього ядерного попередження можуть «небезпечно стривожити» москву в той час, коли Білий дім зважує, чи дозволяти Україні використання західної зброї для атак по росії. Про це повідомляє hromadske з посиланням на The Washington Post.

Вашингтон передав Києву свою стурбованість двома атаками за останній тиждень на радіолокаційні станції, які забезпечують протиповітряну оборону. Щонайменше один такий удар в Краснодарському краї рф, схоже, завдав шкоди росіянам.

«Ці об’єкти не були залучені до підтримки війни росії проти України. Але це чутливі місця, оскільки росія може відчути, що її стратегічний потенціал стримування став мішенню, що може підірвати здатність росії підтримувати ядерне стримування проти США», – сказав американський посадовець на умовах анонімності.

Проте українське джерело видання відзначило, що рф використовувала радіолокаційні пункти для спостереження за діяльністю українських військових, зокрема за використанням повітряної зброї, як-от безпілотників і ракет.

За словами українського посадовця, метою ударів було зменшити здатність росії відстежувати дії українських військових на півдні України. Безпілотник, який націлився на радіолокаційну станцію поблизу Орська в Оренбурзькій області рф, подолав понад 1800 кілометрів, що стало рекордом дальності ураження дронів.

Американські чиновники заявили, що вони співчувають тяжкому становищу України, тому активно зважують, чи зняти обмеження на використання західної зброї для ударів усередині росії.

Але якщо російські системи раннього ядерного попередження будуть засліплені українськими атаками, навіть частково, це може зашкодити стратегічній стабільності між Вашингтоном і москвою, сказав виданню американський чиновник.

«Кожному повинно бути очевидно, що [Сполучені Штати] не мають жодного наміру застосувати ядерну зброю проти росії. Але, безперечно, є занепокоєння щодо того, як росія може сприйняти, що її засоби стримування стають цілями, а системи раннього попередження піддаються атаці», – резюмував він.

Як повідомляв Львівський портал, першою країною, яка дозволила використовувати свою зброю по цілях на території рф, стала Велика Британія. Згодом аналогічні рішення ухвалили Чехія, Швеція, тепер до них доєдналась Фінляндія та Польща.

Натомість проти такої ідеї виступає канцлер Німеччини Олаф Шольц. Не схвалюють удари західною зброєю по території рф й Сполучені Штати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-30 11:43:21