Україна і світ

Спочатку тяжкопоранені та жінки: Україна узгодила принципи повернення полонених з Росії

Фото: Getty Images

В Україні узгодили принципи подальшої роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Про це повідомило одразу кілька українських високопосадовців, зокрема начальник Головного управління розвідки (ГУР) Кирило Буданов під час брифінгу з керівниками Міноборони, МВС, СЗР та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Кого повертатимуть з полону РФ першими

– Ми будемо намагатися дотримуватися таких принципів. Перше, повертати насамперед усіх тяжкопоранених і тяжкохворих. Друге – всіх жінок. Третє – усіх, хто перебуває в полоні вже тривалий термін (що довше він перебуває в полоні, на жаль, то більше ми докладатимемо зусиль для повернення такої людини), – сказав він.

За його словами, для України “особливу роль” становлять трагічні події Азовсталі, а тому питання повернення всіх, хто був на заводі під час захисту Маріуполя, матиме особливу увагу.

Зараз дивляться

– Також ми докладатимемо максимум зусиль для повернення всіх інших цивільних бранців, які перебувають у полоні, як від початку повномасштабного вторгнення, так і до його початку, – повідомив начальник ГУР.

Він нагадав, що деякі полонені перебувають у російській неволі близько 10 років.

– Ну, і не будемо забувати про кримських татар та інші групи, на які ми так само звертаємо увагу, – повідомив Буданов.

Своєю чергою у Координаційному штабі повідомили, що при їх відомстві буде створена Громадська рада та координуючий орган, в який увійдуть керівники причетних до роботи Коордштабу структур.

Тісна співпраця з родинами полонених та зниклих безвісти

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що у питанні повернення полонених буде налагоджено тіснішу комунікацію з родинами полонених і зниклих безвісти оборонців України.

Крім того, у кожному регіоні України будуть створені умови для роботи представників Координаційного штабу, в рамках чого буде відбуватись спілкування з родинами військовополонених.

Окрім цього, Лубінець наголосив, що на порядку денному стоять питання повернення цивільних заручників та залучення міжнародних партнерів до цих процесів.

Поповнення обмінного фонду

Голова СБУ Василь Малюк додав, що переговорна група, яка від імені Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими займалася підготовкою обмінів, буде розширена, зокрема, представниками СБУ, ГУР, МВС, СЗР та Офісу омбудсмена.

– Я впевнений, що саме такий варіант дасть змогу об’єднати наші зусилля і більш ефективно боротися за кожного захисника України, щоб повертати їх додому. Саме синергія та поєднання наших зусиль якнайшвидше дасть відповідні плоди, – переконаний Малюк.

Глава СБУ каже, що це стосується організації обмінів не лише щодо військовослужбовців, а й цивільних осіб, зокрема тих, кого Росія незаконно утримує ще з 2014 року.

Василь Малюк вказує, що під час боїв на Курщині спецпризначенці ЦСО “А” СБУ взяли в полон понад сотню військовослужбовців Росії, серед яких є офіцери та представники підрозділу Ахмат.

– Учора нами було проведено філігранну операцію, в результаті якої 102 росіянина потрапили в полон. Ми в перспективі вже думаємо про те, як максимально ефективно скористатися цим, щоб повернути наших захисників додому, – зазначив голова СБУ.

На сам кінець Василь Малюк каже, що наразі з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ, зокрема, щоб задокументувати воєнні злочини, вчинені на війні в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Згодом ці військовополонені будуть предметом обговорень щодо обміну між Україною та РФ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 23:30:08