Україна і світ

Що сказав Зеленський на Саміті миру у Швейцарії 15 червня

Фото: Офіс президента

Учасникам інавгураційного Саміту миру у Швейцарії мають визначити конкретні наступні кроки щодо досягнення справедливого миру для України, щоб на майбутньому, другому Саміті миру, були зафіксовані положення щодо закінчення війни.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час засідання представників країн-учасників Саміту миру.

Саміт миру – перший крок до завершення війни

Глава держави заявив, що інавгураційний Саміт миру стане першим кроком до справедливого завершення війни Росії проти України.

Зараз дивляться

– Коли ми справедливо та чесно завершимо цю війну для України, на основі міжнародного права, тоді кожна держава у світі зможе розраховувати на таку ж справедливість та чесність, на таку ж ефективність статуту ООН стосовно своїх прав, – сказав він.

Таким чином, у майбутньому, продовжив президент, слова преамбули Статуту ООН знов набудуть своєї повної сили: “Ми, народи Об’єднаних націй, сповнені рішучості позбавити прийдешнє покоління від нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань, що випливають із договорів та інших джерел міжнародного права”.

За словами Зеленського, слова Статуту ООН також описують сутність Формули миру, яку ініціювала Україна.

На чому сфокусується Саміт миру

Глава української держави продовжив, що інавгураційний Саміт миру сфокусується на першочергових пунктах Формули миру, а саме: на радіаційній та ядерній безпеці, гуманітарній безпеці та продовольчій безпеці.

– Ми сфокусуємось на цих першочергових пунктах Формули миру. У процесі роботи над ними, ми можемо досягти угоди та створити план дій для кожного пункту Формули миру, – сказав він.

Президент України додав, що інавгураційний Саміт миру включає три панелі, на яких кожна країна може показати своє лідерство.

– Що може принести цей саміт? По-перше, довести, що повернення безпеки можливе. По-друге, надати реальний план, щоб кожен крок до миру працював – від ядерної та продовольчої безпеки до повернення полонених та депортованих людей, до повного завершення війни без загрози її початку. Я вірю, що це можливо, – розповів Зеленський.

Глава держави наголосив, що сьогодні “не треба наново винаходити колесо, коли Статут ООН уже визначає засади миру та нормального співіснування народів“.

– Ми маємо просто до них повернутися – повернути їм дієвість. Це Формула миру. І заради цього нам потрібно визначитися з тим, як країни будуть співпрацювати і які будуть співлідерами, щоб зафіксувати та виконати план дій за кожним пунктом Формули миру. Це зрозумілі й досяжні цілі. Сьогодні ми можемо надати політичного імпульсу для реалізації всіх кроків, необхідних для реального миру, – заявив він.

Володимир Зеленський нагадав, що на Саміті миру немає Росії, оскільки “якби Росія була зацікавлена в мирі, то не було б і війни”, сказав він.

– Ми повинні разом вирішити, що означає справедливий мир для всього світу і як його можна досягти по-справжньому міцним способом. Основою для нас є Статут ООН. А потім, коли план дій лежатиме на столі, узгоджений усіма і прозорий для народів, – тоді він буде доведений до відома представників Росії. І тоді на другому Саміті миру ми зможемо зафіксувати реальне закінчення війни. Зараз ми починаємо цей шлях. Разом ми маємо довести, що об’єднаний світ – це світ миру, світ, який вміє діяти правильно, – резюмував Зеленський.

Джерело: Офіс президента

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-15 19:54:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин