Україна і світ

Сепараційна тривога у дорослих: психолог пояснила, що це таке та як її позбутися


Сепараційна тривога є добре відомим феноменом у дитячому віці, але не менш значущою вона є і для дорослих. Особливо стан погіршується у час війни, коли є реальна небезпека.

Факти ICTV поспілкувалися із психологинею Лілею Кравчук та дізналися все про сепараційну тривогу в дорослих: що робити та як вона проявляється.

Що таке сепараційна тривога у дорослих

СТР  – це стан надзвичайного страждання, спричинений розлукою з основною фігурою прихильності через смерть, розлучення, хворобу та інші причини.

Зараз дивляться

Цей стан може стосуватися романтичних партнерів, родичів, друзів та інших важливих осіб.

– Ця форма тривоги виникає не тільки в реальних ситуаціях розлуки, але також може спостерігатися, коли є її очікування, – каже експертка.

Сепараційна тривога у дорослих може з’являтися внаслідок травматичних подій у минулому. Такими можуть бути, наприклад, втрата близької людини або переживання серйозної загрози життю.

Вона також може розвиватися через незадоволені емоційні потреби у дитинстві або бути пов’язаною з іншими психічними розладами.

Раніше сепараційний тривожний розлад (СТР) вважався таким, що розвивається до 18 років.

– Однак дослідження, проведені за останні 30 років, показали, що основні симптоми тривоги розлуки можуть зберігатися і в дорослому віці, і це явище у дорослих є більш поширеним, ніж передбачалося раніше, – зазначає психологиня.

Існують також дослідження, які підтверджують, що симптоми СТР можуть вперше виникнути також у дорослому віці.

Сепараційна тривога у дорослих: що це та як проявляється

У дорослих сепараційна тривога може проявлятися по-різному: від легкого дискомфорту до виражених симптомів, що значно впливають на якість життя.

– Особи з діагнозом сепараційний тривожний розлад у дорослих надмірно хвилюються у випадках розлуки з основними об’єктами прихильності (дружина, дитина, мати, батько тощо), відчувають потребу постійно бути поруч із ними та з часом стають нерозлучними з ними, – говорить експертка.

За думки про розлуку може з’являтися інтенсивне занепокоєння. Навіть короткочасна відсутність важливої особи може викликати сильне занепокоєння.

Тривога може супроводжуватися прискореним серцебиттям, потовиділенням, запамороченням, відчуттям задухи та болями в грудях.

Дорослі з сепараційною тривогою можуть відчувати сильну потребу постійно бути поруч із людиною, до якої вони прив’язані.

У людей із СТР присутні постійні переживання щодо того, що може статися щось погане з близькою людиною. Також є нав’язливі думки, що стосунки можуть завершитися.

Страх бути віддаленим від близької людини часто спричиняє безсоння або нічні кошмари.

– Хронічний стрес, який переживають багато українців зараз, тільки посилює прояви сепараційної тривоги, оскільки до примарних думок про те, що може статись із близькою людиною за час її відсутності, додаються реальні загрози, – розповідає фахівчиня.

Сепараційна тривога у дорослих: як позбутися

Не існує стандартного лікування СТР. Як і інші тривожні розлади, воно лікується за допомогою фармакотерапії та психотерапії.

Як загальна когнітивна терапія, так і специфічна когнітивна терапія розладів виявилися ефективними.

– Дуже важливо щоби спеціаліст, який працює з людиною із СТР проводив точну діагностику та підбирав найбільш ефективні методи роботи саме для цього діагнозу, – радить Лілія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вважається, що підтримувальна емоційно орієнтована терапія, спрямована на сім’ю та здатна визначити моделі прихильності та емоції індивіда (відповідно, краще з ними працювати) буде більш ефективною.

– Якщо ви відчуваєте надмірну тривогу під час розлуки з близькими, то важливо не боятись виглядати слабким або слабкою, а відкриватись їм у своїх відчуттях та почуттях, – наголошує експертка.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 12:52:03