Україна і світ

Самохідні ноші: до використання у ЗСУ допустили безпілотний транспортер FOXTAC

Про це йдеться у повідомленні на сайті МОУ.

Наземна роботизована платформа призначена для виконання різних логістичних функцій та може застосовуватись й для евакуації поранених з поля бою.

Наразі для евакуації поранених з поля бою у підрозділах ЗС України використовують різні технічні засоби, зокрема гусеничну та колісну бронетехніку вітчизняного чи іноземного виробництва, квадроцикли,  мотоцикли з евакуаційними причепами, а почасти евакуацію проводять за допомогою ручних ношей.

Універсальних засобів та способів евакуації немає. Щоразу бойові медики обирають транспорт і спосіб евакуації залежно від поточних обставин: характеру бойової обстановки, рельєфу, рівня маскування, кількості поранених і важкості отриманих військовослужбовцями травм.

Ще один з доступних варіантів вивозу поранених з поля бою – використання наземних роботизованих комплексів.

Логістично-евакуаційний транспортер вітчизняного виробництва майже безшумний, має низький силует – висота виробу не перевершує 40 см, що при наявності польової рослинності дозволяє здійснювати евакуацію поранених непомітно.

Завдяки застосованим конструктивним рішенням FOXTAC може бути переведений з транспортного у робоче положення за лічені хвилини. Може перевозити вантаж вагою до півтора центнера, тобто пораненого бійця у повному бойовому спорядженні, боєприпаси на позицію.

Керування транспортером здійснюється як дистанційно, так і за допомогою провідного пульта, що дозволяє супроводжуючому бойовому медику контролювати та коректувати рух.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Транспортер може додатково комплектуватися пристроями, які дозволяють відстежити його місцеперебування і знайти платформу та вантаж у випадку, якщо з евакуаційною групою втрачено зв’язок.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-06 16:23:52