Україна і світ

Росія має зрозуміти, що Україна буде членом НАТО: Мусієнко про головні підсумки саміту НАТО

Своєю чергою директор з питань Європи Ради національної безпеки США Майкл Карпентер в інтервʼю Голосу Америки пояснив, що на практиці міст до членства в НАТО означає, що блок створює ціле нове командування у німецькому Вісбадені для підтримки України у навчанні, координації, оснащенні, логістиці, розвитку військ.

– Ми завжди виступали за те, що майбутнє України – у НАТО. Питання у тому, як просигналізувати наше сильне бажання, щоби країна якомога швидше просувалася до цієї кінцевої мети – членства у військовому блоці. І те, що ми спробували зробити на цьому саміті, і нам це вдається – ми надаємо цей міст до членства Україні, – сказав він.

Олександр Мусієнко вважає, що міст до членства в НАТО — це формування параметрів, коли Україна ще не в блоці, але ставлення до неї практично як до повноправного члена.

– Єдине, що на Україну не поширюються – дія найголовнішого, статті 5 про колективну безпеку. Фактично це одна з головних умов, але поки що не поширюється, – сказав Мусієнко. 

Проте, зазначає експерт, нині між Україною та НАТО йде активний обмін розвідінформацією та, що не менш важливо, спільні військові навчання.

– Україна адаптується до стандартів Північноатлантичного блоку, і цим шляхом треба йти. Ми спільно обмінюємося досвідом, як протистояти російській агресії, як нам стати кращими, як нам стати ефективнішими. НАТО вивчає, як використовується озброєння в Україні, й так фактично узагальнює, як зробити його застосування ще кращим та ефективнішим, – додав військовий експерт. 

Створення NSATU

Члени НАТО повідомили про створення структури для підтримки безпеки України (NSATU). Вона координуватиме надання військового обладнання та навчання для України членами НАТО та партнерами.

Тобто, пояснює Мусієнко, фактично це структура з військових країн НАТО та України, які мають бути мозковим центром для покращення ситуації на полі бою:

  • якими силами;
  • якими засобами;
  • якою зброєю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– NSATU буде вивчати ефективність застосування цієї зброї, які виникають проблеми під час її застосування і як ми вдосконалюємося, крім того, ця організація має займатися і реформуванням, і допомогою Україні в наближенні до стандартів НАТО на різних рівнях, – підкреслив він. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 19:14:09