Україна і світ

Роблять все мовчки: комісія ООН виявила нові докази, що РФ катує українських цивільних та військових

Фото: СБУ

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні виявила нові докази систематичного застосування катувань російською владою проти українських цивільних і військовополонених на окупованих територіях та в РФ.

Катування українців з боку росіян

Згідно зі звітом комісії ООН з розслідування порушень в Україні, географічне охоплення та характер катувань українців свідчать про те, що ці дії здійснювалися як звичайна практика з відчуттям безкарності.

Подальше розслідування підтвердило, що катування активно застосовувалися на окупованих територіях України, які тимчасово перебувають під контролем Росії.

Як зазначають у комісії ООН, нові докази укріплюють попередні висновки про широкомасштабний характер російських злочинів.

Зокрема, виявлено спільні елементи у методах катувань, що підкреслює систематичний характер таких дій у великих місцях позбавлення волі на окупованих територіях і в Росії, де утримують українських військовополонених.

– Ще один спільний елемент вказує на скоординоване залучення співробітників конкретних служб РФ до катувань у всіх місцях позбавлення волі, розслідуваних комісією, – йдеться у звіті.

Сексуальне насильство проти українських чоловіків

Сексуальне насильство, переважно проти чоловіків, систематично застосовується як форма катувань. Такі випадки зафіксовані майже в усіх згаданих російських установах, стверджують у комісії ООН.

Представникам комісії вдалося зібрати свідчення колишніх в’язнів про персонал російських тюрем, які отримували накази про жорстоке поводження.

У деяких установах накази про катування надходили від вищого керівництва, яке схвалювало таке поводження або не вживало жодних дій, щоб це припинити проти українців.

– Найгірше те, що злочинці робили все мовчки й професійно. Я зрозумів, що вони роблять це з багатьма. Вони нас не вважають людьми, – процитувала комісія одного з цивільних, якого катували 10 днів поспіль.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нещодавно Національна поліція повідомила про підозри 11 поліцейським з Росії, які організували одну з найжорстокіших катівень у Херсоні під час окупації.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 01:15:46