Україна і світ

Час обрано вдало: чи запрацює План перемоги після візиту Зеленського у США

22 вересня президент України Володимир Зеленський розпочав свій важливий візит до США, під час якого представить президенту Джо Байдену, конгресменам та іншим політикам План перемоги України у війні.

Це візит Зеленського до США відбувається і на тлі дуже жвавих закликів європейських партнерів щодо надання дозволу Україні бити західними далекобійними ракетами по території РФ. Є велике сподівання, що Байден таки надасть цей дозвіл.

Факти ICTV розпитали політолога, кандидата політичних наук, доцента Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Ігоря Рейтеровича, чого очікувати Україні від візиту Зеленського до США.

Зеленський у США: зустріч із Трампом та Гарріс

За словами експерта, Володимир Зеленський хоче зустрітися із Дональдом Трампом, щоб обмінятися думками щодо бачення закінчення війни в Україні.

– Президенту Зеленському треба знайти певні аргументи, що саме його План перемоги є найкращим варіантом для того ж Трампа з погляду його політичного майбутнього й участі у президентських виборах, – говорить Ігор Рейтерович.

Зрозуміло, що зустріч Володимира Зеленського з Дональдом Трампом не приведе до якихось конкретних домовленостей, але принаймні українських президент матиме розуміння позиції Трампа щодо війни. Та й для Трампа є важливим розуміння позиції Зеленського у Плані перемоги. Саме особиста зустріч дасть Володимиру Зеленському можливість гарно представити свій План перемоги.

– Є ймовірність, що можна буде переконати Трампа не вигадувати велосипед, а треба просто прийняти той план, який пропонує Україна і робити ставку саме на нього, – наголосив політолог.

Також Володимир Зеленський у США зустрінеться із віцепрезиденткою Камалою Гарріс, якій так само в індивідуальному порядку представить свій План перемоги та наголосить, що він є оптимальним, на нього треба робити ставку та підтримувати.

– Умовно ми маємо сто планів на столі й нам треба зробити так, щоб наш План перемоги лежав на горі цього стосу, – говорить Ігор Рейтерович.

Як посадити за стіл переговорів Путіна

На думку політолога, поки невідомо про що План перемоги Зеленського, але логіка, напевно, така, що російський диктатор Володимир Путін сяде за стіл переговорів силою. Тобто Росія має опинитися в такій ситуації, коли розуміє, що підтримка України не буде закінчуватися, і Росія починає зазнавати реальних втрат на перспективу. Тож саме такі умови змусять Путіна йти і домовлятися про мир.

– Тобто тут зіграє все разом: Україна битиме ракетами по території РФ, потік зброї та підтримки із Заходу будуть продовжуватися. Крім того, запрошення України до НАТО. Це така логіка примусу до миру, – наголошує політолог.

Крім того, примус Путіна до миру покаже країнам Глобального півдня, що в Росії немає перспектив і їм немає сенсу її підтримувати.

План перемоги та вибори в США

Зараз у США триває перевиборча кампанія, кандидатами на посаду президента є республіканець Дональд Трамп та чинна віцепрезидентка Камала Гарріс із демократичного штабу. Тож очевидно, що Байдена у наступному президентському терміні не буде.

Попри те, що Америка зациклена на своїх виборах, президент Володимир Зеленський дуже вдало вибрав час для представлення свого Плану перемоги України. До того ж тема російської агресії проти України на дебатах Трампа та Гарріс зайняла третє місце за значущістю. І цим ми маємо скористатися, щоб про план закінчення війни в Україні говорити й надалі та активно його впроваджувати.

– Це правильна історія. Бо якщо ми не зробимо цього зараз, є ймовірність, що або нам нав’яжуть інший план, або тема мирного плану України загубиться мінімум до початку або навіть до середини наступного року, – вважає Ігор Рейтерович, і зауважує, що такий варіант розвитку подій є абсолютно не вигідним для нас.

Тут варто наголосити, що 22 вересня Генеральна Асамблея ООН схвалила Пакт майбутнього – головний документ Саміту майбутнього. У документі є перелік намірів країн щодо розв’язання глобальних проблем, зокрема: воєнних конфліктів, зміни клімату, штучного інтелекту, а також реформування ООН і глобальних інституцій.

Цього тижня Джо Байден виступить із промовою у залі ГА ООН про війну в Україні як про одну із головних криз сучасності для цивілізованого світу. 24 вересня президент Володимир Зеленський у США донесе свою думку щодо українського мирного питання учасникам засідання Радбезу ООН. У середу очікується виступ Зеленського на загальних дебатах у Генасамблеї ООН.

Після виступів в ООН Зеленський зустрінеться із Байденом у Білому домі, де передасть американському президенту свій План перемоги.

Дозвіл далекобійних ударів по території Росії

Останнім часом не вщухають заклики європейців та й в Америці щодо надання Україні дозволу бити західними далекобійними ракетами по військових цілях на території РФ.

На думку Ігоря Рейтеровича, є висока ймовірність того, що під час візиту Зеленського до США Байден погодиться і Україна отримає такий дозвіл.

– Ймовірно, дозвіл бити по території РФ буде неофіційний, неформальний, але він буде. Можливо, з певним відтермінуванням у часі. Але Україна цей дозвіл отримає. Оскільки це основа мирного плану України й це здоровий глузд, – наголосив політичний експерт.

Ігор Рейтерович впевнений, що Байден вже ознайомився із Планом перемоги Зеленського і зараз президенти будуть просто обговорювати, як це втілити в життя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, директор із питань Європи у Раді з нацбезпеки США Майкл Карпентер заявив, що Джо Байден рішуче налаштований поставити Україну в найсильнішу позицію. За словами Карпентера, американський президент доручив зрушити небо й землю, щоб переконатися, що Америка надає Україні всю необхідну, особливо військову допомогу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 19:47:37