Україна і світ

План перемоги Зеленського: що це за документ та що він може дати Україні

Президент України Володимир Зеленський повіз до США План перемоги, який представить Джо Байдену, кандидатам у президенти Дональду Трампу та Камалі Гарріс. Особисто ознайомляться із Планом перемоги республіканці та демократи Конгресу та в ООН. Документ буде відкритий і Росії.

Що саме прописано в Плані перемоги – поки інтрига. Хоча нещодавно в Офісі президента пояснили, що документ міститиме чотири основні пункти й один додатковий, який буде “потрібен після війни”: військова допомога Україні, економічні кроки, дипломатичний тиск на РФ і “патетичний примус Росії”.

Тож очікуємо, що деталі Плану перемоги Володимир Зеленський оголосить саме під час візиту до США.

Факти ICTV розбиралися, що це за документ, План перемоги Зеленського, та що він може дати Україні.

План перемоги Зеленського: що відомо

Про План перемоги очільник держави повідомив наприкінці серпня – після початку операції на Курщині. Наступ ЗСУ в Курській області Зеленський пояснив тим, що це допоможе зупинити окупацію Харківщини, запобігти захопленню Сумської та Чернігівської областей, відтягнути російські сили з фронту.

Війна в Україні триває в активній фазі, росіяни на Донбасі продовжують просуватися, усе ближче підходять до міста Покровськ, а там – пряма дорога на Павлоград та Дніпро. Для України критично важливою лишається західна військова допомога. Саме тому Володимир Зеленський повіз свій План перемоги до США.

Радник очільника Офісу президента Михайло Подоляк розповів, що військова допомога Україні в Плані перемоги прописана структуровано – відповідно до нинішньої ситуації на фронті. За даними іноземних ЗМІ, це перелік зброї та техніки, необхідної для перемоги над Росією, а також дозвіл бити по території РФ далекобійними ракетами.

“Патетичний примус Росії” полягає в тому, що Україна сама обирає свою роль у глобальному політичному процесі та має право бути членом будь-якого союзу чи альянсу, попри вимоги якихось третіх країн. Цілком ймовірно, що тут йдеться про майбутнє членство України в НАТО.

Економічний стимул стосується інвестицій у виробництво зброї та озброєння на території України, а також аудит антиросійських санкцій. За даними джерел іноземних ЗМІ, План перемоги передбачає інвестиції союзників для виробництва в Україні безпілотників та ракет. Україна також вимагатиме посилення санкцій, щоби послабити та зупинити воєнну машину Росії.

Дипломатичний тиск на РФ. Україна хоче посилено працювати з країнами так званого нейтрального поясу. Україна має намір зміцнювати відносини з країнами Глобального Півдня, з якими Росія веде торгівлю.

Чи можливе замороження війни в Україні

14 вересня німецьке видання Bild із посиланням на свої джерела написало, що мирний план Зеленського нібито містить готовність України погодитися на локальне припинення вогню – тобто тимчасове заморожування війни. Радник президента Дмитро Литвин заявив, що Bild поширив фейк, адже самого мирного плану не бачив, а ті, хто був залучений до створення Плану перемоги, з німецьким виданням не розмовляли.

– “Мінськ-3” або будь-який інший ніхто росіянам не подарує. Україна проти будь-якого замороження війни, і на всіх рівнях влада України про це говорить. Для нас важливо, щоби Сполучені Штати підтримали саме План перемоги України, а не капітуляції чи замороження, – наголосив Дмитро Литвин.

Зеленський повіз до США План перемоги України

Напередодні президент Володимир Зеленський відбув до США, щоби представити політичній еліті свій План перемоги.

– Саме цієї осені вирішується, що буде далі у цій війні. Разом із партнерами можемо посилити наші позиції, як потрібно для нашої перемоги, спільної перемоги, – для дійсно справедливого миру, – наголосив Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

Якщо позиція Байдена та його віцепрезидентки Камали Гарріс щодо України зрозуміла, то з командою Дональда Трампа є багато питань. Так, кандидат у віцепрезиденти США від республіканців Джей Ді Венс якось розповів, що війну в Україні можна закінчити за таких умов: треба визначити лінію розмежування, демілітаризувати зону та закріпити нейтральний (позаблоковий) статус України. Демілітаризовану зону, за словами Венса, потрібно укріпити, щоб росіяни не напали знову.

Дональд Трамп під час дебатів із Камалою Гарріс демонстративно відмовився говорити про перемогу України, сказавши лише: Я хочу, щоб війна припинилася.

За словами експертів, дуже вдало вибраний час для представлення мирного плану України – щоб нам не почали нав’язувати свої плани інші.

План перемоги Зеленський повіз до США, бо Америка є чи не найсильнішим партнером України. Хоча реалізація мирної ініціативи залежатиме й від інших наших союзників.

– Звичайно, представлю План перемоги всім лідерам країн-партнерів, які так само як президент Байден, є лідерами світу й можуть стати лідерами миру, допомагаючи нам із Планом перемоги… Америка має всю достатню силу, щоб разом з Україною, разом із нашими союзниками та партнерами забезпечити те, чого ми прагнемо найбільше – миру, – наголосив Зеленський у відеозверненні.

Мирний план Зеленського швидко зміцнить Україну

Після першого Саміту миру партнери України побачили, що Росія не готова до жодних переговорів, заявив Зеленський в інтерв’ю виданню The New Yorker.

– Річ у тім, що Путін не бажає закінчувати війну на жодних розумних умовах. Якщо світ об’єднується проти нього, він прикидається, що зацікавлений у діалозі – “я готовий до переговорів, зробімо це, сядьмо разом”, – але це тільки розмови. Це порожня риторика, фікція, яка заважає світові стати на бік України та ізолювати Путіна, – заявив президент України.

За словами Зеленського, не зробивши Україну сильною, ніщо не змусить Путіна вести переговори на рівних. Після першого Саміту миру деякі країни сказали, що запросять РФ на другий саміт, і вона прибіжить.

– Але не схоже, що вони (росіяни) прибіжать, – заявив Володимир Зеленський The New Yorker.

Тому План перемоги – це план, який швидко зміцнить Україну, а сильна Україна змусить Путіна сісти за стіл переговорів. Тепер Володимир Зеленський виклав своє бачення, як досягти миру в Україні, на папері, з конкретними аргументами та кроками зі зміцнення країни впродовж жовтня, листопада та грудня і з дипломатичного завершення війни.

Чи підтримають США мирний план

Зеленський нагадав, що ще до початку повномасштабної війни закликав США та інші країни до превентивних санкцій і превентивного посилення України різною зброєю. Президент тоді говорив, якщо Україна буде дуже сильною, то нічого не трапиться.

– Вони (союзники) не послухали. Відтоді всі вони визнали, що я мав рацію. Зміцнення України значно знизило б імовірність вторгнення Путіна, – наголосив глава держави.

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд зауважила, що США вже ознайомилися з планом президента Зеленського щодо закінчення війни. Вашингтон вважає, що Зеленський виклав стратегію, яка може працювати. Тепер американській стороні потрібно побачити і зрозуміти, як можна цьому сприяти.

Що пишуть іноземні ЗМІ про План перемоги Зеленського

Так, японське видання Kyodo пише, що в мирному плані буде прописаний перелік типів бажаної зброї, її кількість, терміни постачання і до якого ефекту це призведе на полі бою. Також Київ проситиме дозвіл бити далекобійними ракетами по військових цілях у Росії, а також інвестиції у виробництво ракет та ударних дронів в України.

Французьке видання Le Monde написало, що український президент, сподіваючись прискорити закінчення війни, прагне схилити президента США Джо Байдена до рішучих дій і дати можливість Києву вступити в переговори з позиції сили. А ще Зеленський хоче запевнень, що Україну запросять у НАТО після війни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Британське видання The Times повідомило, що бачило План перемоги Зеленського: він містить чотири пункти, серед яких є Курська операція ЗСУ. Суспільне із посиланням на джерела в Офісі президента зазначило, що журналістів The Times не ознайомлювали з мирним планом, а його деталі, оприлюднені у виданні, є узагальненнями авторів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 17:45:17