Україна і світ

Ризик війни з РФ у Європі: у НАТО обговорюють логістику для військ США – Telegraph

НАТО розробляє численні “сухопутні коридори” для перекидання американських військ і бронетехніки на передову в разі початку великої наземної війни з Росією в Європі.

Про це пише The Telegraph з посиланням на офіційні джерела.

Плани НАТО в разі війни РФ у Європі

Згідно з планом, американські солдати висаджуватимуться в одному з п’яти портів і прямуватимуть за заздалегідь спланованими логістичними маршрутами, щоб протистояти можливому нападу Москви.

Зараз дивляться

Ці маршрути почали розробляти на тлі попереджень вищих керівників Північноатлантичного альянсу про те, що західні уряди повинні підготуватися до конфлікту з Росією в найближчі два десятиліття.

Логістичні маршрути стали ключовим пріоритетом відтоді, як лідери НАТО на саміті у Вільнюсі (Литва) минулого року домовилися підготувати 300 тис. військовослужбовців, які перебуватимуть у стані підвищеної готовності для захисту альянсу.

Згідно з наявними планами, пише видання, американські війська висаджуються в голландських портах, а потім сідають на потяги, які везуть їх через Німеччину і далі в Польщу.

У разі вторгнення Росії на територію країн НАТО, американські війська будуть відправлені в порт Роттердама, а потім переправлені на схід.

– Однак у кулуарах ведуться переговори про розширення маршрутів до інших портів, щоб гарантувати, що наземну лінію зв’язку не буде перервано силами Москви, – пише The Telegraph.

Генерал-лейтенант Александр Соллфранк, начальник командування НАТО з матеріально-технічного забезпечення Jsec, сказав The Telegraph:

– Україна дуже страждає від цих атак російських ракет дальнього радіусу дії на логістичні системи.

Перекидання сил через порти

Якщо війська НАТО, що прибувають із Нідерландів, потраплять під російський обстріл або будуть зруйновані порти Північної Європи, альянс переключить увагу на порти Італії, Греції та Туреччини, пише видання.

З італійських портів американські війська можуть бути перекинуті суходолом через Словенію, Хорватію та Угорщину, яка межує з Україною.

Аналогічні плани існують для перекидання військ з турецьких і грецьких портів через Болгарію і Румунію, щоб досягти східного флангу альянсу.

Також розробляються плани транспортування військ через порти на Балканах, а також через Норвегію, Швецію та Фінляндію.

У цих коридорах національні збройні сили не будуть обмежені місцевими правилами і зможуть перевозити вантажі без звичайних обмежень, пише The Telegraph.

Раніше французький уряд скаржився на те, що його танки затримуються на закордонних кордонах через бюрократичні процеси під час спроби розгорнути їх у Румунії в рамках нової схеми захисту від передбачуваного російського вторгнення.

За останні п’ять років компанія Jsec на замовлення НАТО провела аналіз різних маршрутів, які можуть бути використані для доставки військ для боротьби з російським вторгненням.

Порти на півночі Європи, такі як Нідерланди, Німеччина і країни Балтії, вважаються особливо вразливими для російських ракетних атак.

Генерал-лейтенант Соллфранк сказав:

– Усе створюється таким чином, щоб забезпечити необхідну стійкість – міцність, резерви, а також надмірність.

Але після попереджень про те, що НАТО має у своєму розпорядженні лише 5% необхідних засобів ППО для прикриття свого східного флангу, командувач Jsec стурбований наявністю засобів класу земля-повітря для захисту своїх ключових логістичних вузлів.

– Спостерігаючи й оцінюючи російську війну в Україні, ми помітили, що Росія атакувала логістичні бази України, – сказав він.

З цього випливає висновок, продовжив Соллфранк, що величезні логістичні бази, які були в Афганістані та Іраку, більше неможливі, тому що в конфліктній ситуації їх буде атаковано і знищено дуже рано.

– Що стосується протиповітряної оборони… Її завжди не вистачає. Я не можу уявити собі ситуацію, коли у вас достатньо засобів протиповітряної оборони. Це хороший приклад, коли діє військовий принцип: “Якщо ви хочете бути сильними скрізь, ви сильні ніде”, резюмував командувач НАТО.

Джерело: The Telegraph

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 19:39:51

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин