Україна і світ

Річниця боїв за Іловайськ: Сирський нагадав, що переговори з РФ – смертельно небезпечні

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у десяту річницю боїв за Іловайськ згадав полеглих у війні з РФ українських захисників, а також наголосив, що переговори з країною-агресоркою – це смертельно небезпечна справа.

Про це Олександр Сирський написав на своїй сторінці у Facebook.

Річниця боїв за Іловайськ: Сирський нагадав, що РФ не можна довіряти

Він зазначив, що Іловайськ – це не лише трагічна подія в історії України, а й сторінка української незламності, це чин і подвиг українських військових.

Зараз дивляться

Головнокомандувач закликав пам’ятати про те, що попри втрати та обман ворога, наші військові не здалися, а продовжили прорив із пастки та боротьбу.

– Цей день завжди нагадуватиме нам про підступність та віроломність російського агресора, про те, що будь-які переговори із терористами та вбивцями є смертельно небезпечною справою, і що довіряти їм не можна, – наголосив Сирський.

Також головнокомандувач подякував українським матерям та батькам за їхніх дітей, які віддали свої життя за незалежність та свободу України й українського народу.

Він зазначив, що їхні діти – справжні герої, їхній подвиг не марний і закарбований в пам’яті нашого народу навічно.

– Вічна пам’ять і слава українським захисникам і захисницям полеглим у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, – резюмував Сирський.

Бої за Іловайськ

Нагадаємо, що десять років тому відбулися кровопролитні бої за Іловайськ.

29 серпня 2014 року Іловайськ мав стати коридором для українських захисників, однак обернувся сотнями загиблих, поранених та взятих у полон.

У серпні 2014 року розгорнулися бойові дії під містом Іловайськ Донецької області.

Операція почалася у перших числах серпня. Проте 18 серпня під час запеклих боїв українські воїни увійшли в Іловайськ.

Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил російських військ 23—24 серпня у тил українських захисників з території РФ, українські воїни опинилися в оточенні.

У ніч з 28 на 29 серпня російська сторона пообіцяла відкрити так званий “гуманітарний коридор” для українських військових, що опинилися в оточенні.

29 серпня українські військові організованими колонами почали рухатися із міста за попередньо домовленими з РФ маршрутами.

Спершу колони ЗСУ безперешкодно рухалися повз укріплені позиції росіян, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь, розстрілявши колони.

Додамо, що згідно з офіційними даними прокуратури, тоді загинули щонайменше 366 українських військових, ще 429 – дістали поранення різного ступеня важкості, а близько 300 – потрапили у полон.

Джерело: Олександр Сирський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Головнокомандувач ЗС України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 08:58:02